Image

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Bommen op Texel

In januari 2022 werd Texel opgeschrikt door enkele zware explosies… van oefenbommen op de Vliehors. En hoewel de bommen uiteraard niet op het eiland zelf terecht kwamen, was dit wel duidelijk te horen en ook heel goed waarneembaar; de ruiten 'rammelden in hun sponningen'... zelfs in Den Burg!

In de Tweede Wereldoorlog kwamen op Texel ook regelmatig bommen terecht. Volgens luchtoorlog expert Hans Nauta is Texel zelfs 215 maal gebombardeerd! Doelen waren daarbij meestal, zeker in de eerste oorlogsjaren, het vliegveld, De Mok en de Duitse  Flak- en zoeklichtstellingen.Van enkele van die bombardementen hebben we in het (digitale) museumarchief een aantal stille getuigen, foto's van bomkraters op het eiland…

Op 28 juni 1940, in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 03.00, kwamen er onder andere vijf bommen terecht in het buurtschap Spang, op bouwland van Pieter Verberne.
Op de foto zien we één van de bomkraters met op de rand enkele Texelse jongedames: Johanna Witte, DienZijm, Corrie Verberne, Nel Verberne en Gretha Bakker.

In de nacht van 2 op 3 juli 1942 kwam er een bom terecht op een weiland bij de boerderij van de familieBoersen in het buurtschap Zevenhuizen. Op de foto een groep kinderen bij de bomkrater.Er wordt aangenomen dat deze bom werd afgeworpen door een Lancaster bommenwerper van 61 Squadron RAF dat problemen had met de intercom. De missie naar Bremen werd afgebroken en men besloot een alternatief doel te zoeken, dat vliegveld 'De Vlijt' werd.Dat doel raken is dus niet helemaal gelukt!

20220225 TDW LOMT00693

Slachtoffers
Op zondagmiddag 6 oktober 1940 bombardeerde een Blenheim bommenwerper vanaf geringe hoogte een schip in de haven van Den Helder... tenminste, dat dacht de piloot; Het bleek echter de Dr. Wagemaker te zijn in de haven van Oudeschild. De onfortuinlijke 60-jarige dekknecht Tijs Boon was iets eerder aan boord dan zijn collega's en werd dodelijk getroffen.

In de nacht van 31 oktober op 1 november 1941 viel ook een slachtoffer, toen het vliegveld voor de 59ste keer als alternatief doel werd gekozen. De bommen, afgeworpen door een Wellington van 115 squadron RAF, kwamen echter niet op het vliegveld terecht maar bij De Cocksdorp. De 57-jarige JannetjeHooijberg-Kalf werd daarbij dodelijk getroffen door een bomscherf.

Foto's: J. Nauta & C. Bremer

Thema's in ons museum