Image

GESLOTEN Vanaf maandag 3 april 2023 is het museum weer open.

Vliegveld De Vlijt

Texel beschikt sinds 1937 over een eigen vliegveld. De aanleg was te danken aan de KLM, die ons eiland als een mooie uitbreiding van het binnenlandse luchtvaartnetwerk zag. De Vlijt, zoals het vliegveld in die jaren heette, was direct al behoorlijk populair. ’s Zomers waren er dagelijks meerdere vluchten tussen Schiphol en Texel. Deze duurden niet langer dan een halfuur. Wie het zich kon veroorloven, bespaarde daarmee aanzienlijk op z’n reistijd.

Image

Houten stationsgebouw

Vliegveld De Vlijt was een vrijwel vierkant terrein, van ongeveer 600 bij 600 meter. Het was voorzien van een houten stationsgebouw, waar de passagiers tijdens het wachten ook een kopje koffie konden krijgen. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog kreeg De Vlijt voor een deel een andere bestemming en vond ook de militaire Luchtvaartafdeling er een plaats.

Image

1940

In de meidagen van 1940 werden zoveel mogelijk vliegtuigen buiten het vliegveld opgesteld, om ze voor beschietingen door de vijand te behoeden. Veel succes had dat plannetje niet, want de Duitsers slaagden erin de meeste toestellen in brand te schieten. Na de capitulatie nam de bezetter De Vlijt in beslag.
Image
Image

Grote maquette

In 1941 werden er jachtvliegtuigen gestationeerd en werd het terrein uitgebreid met verharde startbanen. Maar toen de Duitsers in het defensief werden gedwongen, maakten ze het vliegveld onklaar, zodat de Geallieerden er niet konden landen. Na de bevrijding duurde het tot 1953 voordat De Vlijt voldoende hersteld was om weer in gebruik te nemen.

In het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel is een grote maquette van De Vlijt te zien die de situatie van kort voor de Tweede Wereldoorlog weergeeft. Daarnaast wordt de geschiedenis van het vliegveld in beeld gebracht met foto’s, modellen en uiteenlopende voorwerpen.

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden 2023

Vanaf maandag 3 april t/m zondag 5 november dagelijks van 10-17 uur

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 6,50
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 4,50
  • Toeslag voor 3D audiotour bunker De Vlijt € 3,50
  • Honden zijn welkom mits aangelijnd en onder appél

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere dinsdag, woensdag en donderdag om 10:30 uur, 12:30 uur en 14:30 uur
  • Uitsluitend in combinatie met een gelijktijdig museumbezoek
  • Tijdsduur maximaal 1,5 uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg, en de capaciteit is beperkt

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands als in het Duits worden gedaan.

Social media

Neem contact met ons op

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken