Image

GESLOTEN Vanaf maandag 3 april 2023 is het museum weer open.

De luchtoorlog boven Texel

Zware bommenwerpers stegen in de Tweede Wereldoorlog op van vliegvelden in Groot-Brittannië om de grote steden en de oorlogsindustrie in Duitsland te bombarderen. Texel lag op de aanvliegroute en het witte Badhotel op een hoog duin bij De Koog was daarbij een bruikbaar baken. Vliegtuigen van de Amerikaanse USAAF vlogen vooral overdag, die van de Britse RAF in het donker. Er waren nachten dat er meer dan duizend toestellen overkwamen, belaagd door Duitse nachtjagers en het afweergeschut op Texel en Vlieland en in Den Helder.

Image

Slachtoffers

Veel vliegtuigen werden getroffen en stortten neer, op en rond Texel. De omgekomen bemanningsleden werden begraven op de Algemene Begraafplaats in Den Burg. In totaal ging het om 167 vliegeniers uit Engeland, Canada, Nieuw Zeeland en Australië, van wie er 44 nooit zijn geïdentificeerd. Na de oorlog werden de slachtoffers herbegraven op grote Amerikaanse begraafplaatsen elders in Nederland.

Image

Opsporing van nabestaanden

Texelaar en museumvrijwilliger Bram van Dijk houdt zich al sinds 1985 bezig met de opsporing van nabestaanden. Met succes. Veel families brachten een bezoek aan het eiland en sinds de oprichting in 1996 ook aan het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel. Het museum beschikt over nogal wat persoonlijke spullen, gedoneerd door familieleden, zoals diverse decoraties en een uniform van een omgekomen vliegenier. Ook op andere manieren wordt in het museum ruim aandacht besteed aan de luchtoorlog boven Texel. Daarbij ligt het accent de vaak zeer jonge bemanningsleden aan boord van de toestellen.

Image

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden 2023

Vanaf maandag 3 april t/m zondag 5 november dagelijks van 10-17 uur

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 6,50
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 4,50
  • Toeslag voor 3D audiotour bunker De Vlijt € 3,50
  • Honden zijn welkom mits aangelijnd en onder appél

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere dinsdag, woensdag en donderdag om 10:30 uur, 12:30 uur en 14:30 uur
  • Uitsluitend in combinatie met een gelijktijdig museumbezoek
  • Tijdsduur maximaal 1,5 uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg, en de capaciteit is beperkt

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands als in het Duits worden gedaan.

Social media

Neem contact met ons op

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken