Image

GESLOTEN Vanaf maandag 3 april 2023 is het museum weer open.

De Russenoorlog

Texel beleefde vijf relatief rustige oorlogsjaren. Totdat Georgische soldaten daaraan in de nacht van 5 op 6 april 1945 een einde maakten en ons eiland het bloedige decor werd van ‘Europa’s laatste veldslag’. Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel besteedt in een fraai vormgegeven tentoonstelling uitgebreid aandacht aan deze dramatische episode, die op Texel bekend werd als de ‘Russenoorlog’.

Image

800 Georgische soldaten

De Russenoorlog werd ingeleid door ongeveer 800 Georgische soldaten. Zij waren aan het oostfront gevangengenomen en noodgedwongen in Duitse krijgsdienst getreden. Onbekend met de verschillen tussen alle Sovjet-volken noemden de Texelaars hen voor het gemak ‘Russen’.

In de nacht van 5 en 6 april 1945 kwamen deze soldaten massaal in opstand. Ze sneden bijna alle Duitsers in hun bataljon de keel door. Volgens ooggetuigen stroomde het bloed letterlijk door de kazernes.

Dagenlang werd daarna hevig gevochten

Even leek het eiland bevrijd. Maar de bezetter sloeg keihard terug. Al de volgende morgen vuurden de batterijen in Den Helder en op de zuidpunt van Texel bommen op Den Burg af. Dagenlang werd daarna hevig gevochten tussen de alsmaar aangevoerde Duitse versterkingen en het steeds kleiner wordende Georgische legertje.

De opstandelingen deden er alles aan om het vege lijf te redden. Ze zochten steun bij hulpvaardige Texelaars en dwongen die desnoods ook met geweld af. De strijd eindigde pas op 20 mei, toen Canadese bevrijders op Texel aankwamen, ruim twee weken nadat de vrede was getekend.

Image

Kostte het leven aan 100 Texelaars en 565 Georgiërs

De gevolgen waren vreselijk. De Russenoorlog kostte het leven aan ongeveer 100 Texelaars en 565 Georgiërs. De bezetters voerden hun doden en gewonden direct af, waardoor het exacte aantal Duitse slachtoffers nooit bekend is geworden. Maar volgens schattingen waren het er zeker 1000.

Image
Image

Materiële schade

Ook de materiële schade was groot. Een groot deel van Den Burg lag in puin. In de polder Eierland gingen tientallen boerderijen in vlammen op en ook de kerk van De Waal werd verwoest. De vuurtoren, het laatste bolwerk van de Georgiërs, raakte zwaar beschadigd.

De Russenoorlog komt – evenals de luchtoorlog, de bouw van de Atlantikwall en andere gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog – uitvoerig aan bod in de tentoonstelling in het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel, die onder deskundige begeleiding door een grote groep vrijwilligers tot stand is gebracht.

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden 2023

Vanaf maandag 3 april t/m zondag 5 november dagelijks van 10-17 uur

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 6,50
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 4,50
  • Toeslag voor 3D audiotour bunker De Vlijt € 3,50
  • Honden zijn welkom mits aangelijnd en onder appél

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere dinsdag, woensdag en donderdag om 10:30 uur, 12:30 uur en 14:30 uur
  • Uitsluitend in combinatie met een gelijktijdig museumbezoek
  • Tijdsduur maximaal 1,5 uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg, en de capaciteit is beperkt

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands als in het Duits worden gedaan.

Social media

Neem contact met ons op

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken