De inhoud van deze aflevering is anders dan anders, vanwege het overlijden van Bram van Dijk. Hij was onze zeer gewaardeerde vrijwilliger, die een grote bijdrage heeft geleverd aan het museum. Veel materiaal van wat hij heeft verzameld is in het museum terug te vinden. Zaterdag 20 april 2024 is hij onverwacht overleden.
Bram werd door velen gezien als een bijzonder enthousiaste persoon, die zich sinds 1985 heeft ingezet om nabestaanden op te sporen van vliegtuigbemanningen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en hier op Texel zijn begraven. Zijn onderzoek zorgde ervoor dat over deze onfortuinlijke vliegers veel informatie bekend is geworden, hetgeen hij samen met Harry de Graaf in het boekje ‘Het verhaal achter de grafsteen’ heeft vastgelegd. Het boekje kwam uit in 2000 en gaf een overzicht van alle omgekomen vliegers die hier op het eiland hun laatste rustplaats hebben gevonden.
In 2005 kwam een nieuw boek uit met de titel ‘Hun leven voor ons leven’ en gaf een uitgebreid overzicht van wat er zich allemaal in de lucht boven en rond Texel heeft afgespeeld. Het boek werd ter gelegenheid van ‘60 jaar bevrijding’ gepresenteerd. Op initiatief van het Comité 4/5 mei werd daarin ook informatie opgenomen over de oorlogsmonumenten op het eiland en een lijst van Texelaars die als gevolg van de oorlog zijn omgekomen. In een apart deel zijn ook de locaties terug te vinden van de negen zwerfkeien die op verschillende plekken op het eiland zijn neergelegd. Deze monumenten zijn geplaatst in de buurt van de plek waar in de oorlog een vliegtuig is neergestort. Ze zijn een blijvend eerbetoon aan de bemanningen van deze toestellen.
Door zijn onderzoek heeft Bram veel contacten opgebouwd met families in onder andere Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook onderhield hij contact met Amerikaanse families, waarvan de omgekomen vliegers in eerste instantie op Texel werden begraven. Na de oorlog zijn de Amerikanen uiteindelijk allemaal overgebracht naar andere begraafplaatsen.
Brams nalatenschap in de vorm van het vele materiaal dat hij heeft verzameld, is voor het museum van onschatbare waarde en we zullen nog lang aan hem terugdenken als een zeer bevlogen en actieve vrijwilliger.
Tekst: Jan Nieuwenhuis
Bijschrift foto: Bram gefotografeerd in 2015 met zijn boek