Je hebt amateur-modelbouwers en je hebt amateur-vliegtuigbouwers. Cor Dijkman Dulkes was er een uit de laatste categorie. Het eerste door hem, samen met zijn broer, gebouwde toestel met de zelfbedachte registratie PH-COR, haalde in 1969 de voorpagina's van vele landelijke kranten! Het toestel hangt in ons museum en is rijk gedocumenteerd.
In de ochtend van 13 september 1969 wist een bevriende piloot, Jacob van Ham uit Assendelft, 'per ongeluk' met dit zelf gebouwde vliegtuigje op te stijgen vanaf het strand bij Wijk aan Zee.Na de start wilde Van Ham weer landen, maar op het strand – waar hij op dat moment boven vloog – bevonden zich veel badgasten. Een landing op die plek was uitgesloten en dus besloot hij om door te vliegen naar een vliegveld dat hij goed kende: Zestienhoven bij Rotterdam.
Nadat de verbaasde verkeersleiding van het vliegveld de piloot toestemming had gegeven om te landen, was het de beurt aan ambtenaren van de Rijksluchtvaartdienst (RLD) om dit 'bijzondere geval' eens nader te bekijken.
Het vliegtuigje, voorzien van een 2-cylinder 30 pk DAF 33 motortje, was uiteraard niet gecertificeerd om te vliegen en het had dus geen Bewijs van Luchtwaardigheid. Er werd illegaal mee gevlogen en het toestel werd daarom later door vrienden en familie al snel 'het illegaaltje' genoemd. De ambtenaren van de RLD kwamen tot de conclusie dat het toestel "technisch om te huilen" was en dus werd de PH-COR in beslag genomen en heeft daarna ook nooit meer gevlogen. Van een glimlachende kantonrechter, die er blijkbaar de humor wel van inzag, kreeg Cor Dijkman Dulkes uiteindelijk een boete van 100 gulden!
Cor leerde na deze affaire zelf vliegen en bouwde een tweede toestel, die eveneens de registratie PH-COR kreeg. Dit vliegtuigje, wat wel aan alle regels voldeed, een Dijkhastar CWH vloog voor het eerst in 1976. Vervolgens bouwde hij de PH-KOR, die Dijkhastar III werd genoemd en in 1994 voor het eerst het luchtruim koos. Zijn laatste project was de Dijkhastar IV met de registratie PH-CDD, een eenmotorige vliegboot met duwpropeller, die in 2002 officieel werd geregistreerd.
Hij heeft er helaas niet erg lang van mogen genieten... Cor Dijkman Dulkes overleed op 14 november 2006 op 68-jarige leeftijd. Zijn nalatenschap is echter nog altijd zichtbaar... bij ons in het museum, waar 'het illegaaltje' wordt tentoongesteld. Deze arriveerde op 12 april 1989 op het vliegveld, uiteraard niet vliegend, maar op een oplegger.
(Zwart-wit foto) De PH-COR op Zestienhoven - Foto: Paul Kuster / AIRnieuws
(Kleurenfoto) De PH-COR in het museum - Foto: Jan Nieuwenhuis