F-84F Thunderstreak stort neer! Het is dinsdag 24 mei 1966 als Hans Wassink uit Markelo met zijn vrouw en twee kinderen een wandeling maakt in de Slufter en daarbij in de verte een straaljager ziet die in grote problemen verkeert.
Wassink is verwoed amateurfotograaf en maakt een foto waarop nog net in de verte het toestel is te zien dat brandend naar beneden duikt. Op een andere foto is een grote zwarte rookpluim zichtbaar achter de Zanddijk… het toestel is neergestort in de Eierlandse polder!
Het blijkt te gaan om een F-84F Thunderstreak van 315 squadron die op een bouwland van De Wolf, ten oosten van hoeve "De Wamberg", terecht is gekomen.
De afgebroken staart van het toestel komt neer op het land van A. Dros van "De Volharding".
De straaljager is er één van een groep van vier F-84F Thunderstreaks van 315 squadron die vanaf vliegveld Eindhoven waren ingezet voor het verzorgen van een wapendemonstratie op de Vliehors voor de Nederlandse pers. De toestellen waren daarvoor geladen met twee napalmbommen, twee raketten met dummy-koppen en de nodige .50 ammunitie.
Het verongelukte toestel met registratie P-181, gevlogen door de 28-jarige 1e Luitenant Koen Boddaert, was daarbij tijdens een lage en snelle passage over de Vliehors in de problemen gekomen.
De piloot meldt op een bepaald moment dat hij een explosie heeft waargenomen en even daarna dat hij een ‘flame-out’ heeft; De motor is ermee gestopt!
Van de ‘Range-officier’ in de toren op de Vliehors krijgt hij de opdracht om zijn schietstoel te activeren om zo het vliegtuig te verlaten. Boddaert geeft vervolgens aan dat hij naar Texel zal vliegen en hoewel hij uiteindelijk wel gebruik heeft gemaakt van zijn schietstoel, was dat echter op een te geringe hoogte om de parachute nog goed te laten ontplooien. Hij overleeft het niet en zijn levenloze lichaam wordt niet ver van het toestel gevonden. De nog jonge luitenant was getrouwd en liet een vrouw en twee zeer jonge kinderen achter
Van alle door Wassink gemaakte foto's heeft het museum in 2002 een afdruk gekregen (14 in totaal) en deze worden in het (digitale) museumarchief bewaard.
Met een deel van deze foto's, samen met een foto van de piloot en zijn toestel, is een collage gemaakt op een 'in memoriam' paneel wat in het museum is te zien
In oktober 2013 brachten de weduwe en beide dochters van Koen Boaddert een bezoek aan het museum en waren zichtbaar onder de indruk…
(Foto’s: Hans Wassink, Markelo)