LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Collectie: Link Trainer

Het LOMT is sinds kort de trotse eigenaar van een Link Trainer. Dit is een eerste generatie van flight simulators die zijn ontwikkeld in de jaren dertig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten.
Het museum heeft de trainer gekregen van de KFA (KLM Flight Academy), voortgekomen uit de Rijksluchtvaartschool (RLS).

In de late 20-er jaren leerde E.A.Link vliegen, terwijl hij werkzaam was in de orgel- en pianofabriek van zijn vader. Het was de tijd van een
diepe economische depressie, waardoor vlieglessen steeds duurder werden.
Link dacht minder dure vlieglessen nodig te hebben als hij een deel van zijn training op een simulator kon doen. Hij besloot een trainer te bouwen, en daar hij ervaring had in het bouwen van
orgels gebruikte hij in zijn ontwerp orgelbouwtechnieken.
Deze eerste simulators waren geschikt voor het vliegen op zicht overdag. Latere modellen waren echt ontworpen om het blindvliegen te leren; dus vliegen alleen op instrumenten.

Beweging van de Link Trainer wordt veroorzaakt door met vacuüm bewogen balgen met luchtkleppen die gestuurd worden door het stuurwiel en het voetenstuur. De instructeur zit aan een
bureau en geeft via een radioverbinding opdrachten aan de leerling. Die moet, alleen vertrouwend op zijn instrumenten, in staat zijn tot een veilige vluchtuitvoering.

Onze Link Trainer is een ANT-18/D2 (Army-Navy trainer model 18). Van dit type trainer zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 10.000 gebouwd. Ongeveer een half miljoen piloten hebben toen een deel van hun opleiding op zo’n trainer gekregen. Ook KLM piloten kregen kort na de oorlog les in deze trainers en moesten daarna ook met een zekere regelmaat laten zien dat ze het instrumentvliegen niet verleerd waren.

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken