LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De Alouette III

De Alouette III helikopter was vóór 1995 een bekende verschijning in het Nederlandse luchtruim en is onder andere in gebruik geweest bij de Koninklijke Luchtmacht (KLu).
Vooral de Texelaar die wel eens over de Postweg rijdt zal de Alouette herkennen, want er staat er eentje langs de weg bij de hangaar van het vliegveld!

De Alouette bij het vliegveld is gespoten in de kleuren van een reddings-(SAR) helikopter van de KLu met de registratie H-08 en het de heli staat daar sinds het voorjaar van 2016.
De 'echte' H-08 bestaat overigens niet meer... Die Alouette, met de naam 'Wilma', werd na een ongeval op 8 oktober 1971 afgeschreven.

Het toestel dat hier op Texel staat had oorspronkelijk de registratie A-366 en deed van april 1966 tot januari 1995 dienst bij de KLu. Daarna is de heli gebruikt als grondinstructieheli bij de HTS in Haarlem en vervolgens bij de TU in Delft. Tot slot is het, na een tijdelijke opslag op de vliegbasis Gilze-Rijen, uiteindelijk naar Texel 'verhuisd'...

De Alouette III was in het verleden ook regelmatig te zien bij de Texel Airshows… Vaak waren dit toestellen van het Grasshoppers aerobatiekteam van de KLu, opgericht in 1973. Het team vloog met vijf toestellen in een zwart-wit gestreept en later rood-wit-blauw kleurenschema. Na het uitfaseren van de Alouette III helikopter door de KLu werd het team in 1995 opgeheven.

De Alouette had ook enkele bijzondere taken… Leden van het Koninklijk huis werden vaak per KLu Alouette vervoerd naar verschillende bestemmingen in Nederland, waaronder Texel: op 18 juni 1969 bracht onder andere toenmalig koningin Juliana een bezoek aan het eiland in een Alouette III van de luchtmacht, waarbij men landde op het voetbalveld van De Koog aan de Boodtlaan.
Op 9 juni 1976 arriveerde Prins Claus met een Alouette III SAR-helikopter om het Natuurrecreatiecentrum Texel te openen.

Verder zijn er ook wel buitenlandse Alouette III’s op Texel geweest, zoals de Franse heli met registratie F-BHOS van het bedrijf Heli Union. Het toestel was in verband met de zoektocht naar olie ingehuurd door oliemaatschappij Elf Petroland en was daarvoor in 1964 enige tijd op het vliegveld gestationeerd.

Tekst:
Jan Nieuwenhuis

Bijschrift foto:
De ‘Grashoppers’ tijdens de Texel Airshow van 1992 (foto: Ed de Bruijn)

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken