LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Vliegtuigen op strand

Op het strand verwacht je niet zo snel dat een vliegtuig een geslaagde landing maakt. Toch blijkt uit foto's dat dit in een ver verleden wel degelijk een paar keer is gebeurd, op Texel!

Al meer dan 100 jaar geleden, op 11 juni 1920, landde een militair vliegtuig op het strand bij De Koog. Waarschijnlijk was dit het toestel dat hier te zien is op deze unieke foto, een Rumpler C.VIII-verkenner. Het toestel kwam vanaf Vliegkamp Schiphol met als bemanning de 1e Luitenant-vlieger Willem van Gemeren en mecanicien Unkel. Beiden bezochten het Badhotel en rond vijf uur stegen ze onder grote belangstelling weer op voor de terugvlucht.
Van dit type toestel werd in Duitsland in het najaar van 1917 een bestelling geplaatst voor veertig vliegtuigen die in 1918 zouden worden geleverd. De toestellen werden niet betaald met geld, maar met de levering van vijfduizend paarden! Door de Eerste Wereldoorlog had Duitsland hier een groot tekort aan.
Eind 1919 werden de meeste Rumplers  alweer aan de grond gehouden: in de korte tijd dat de toestellen in dienst waren hadden er al zeven ongevallen plaatsgevonden, waarvan twee met dodelijke afloop. De vliegtuigen bleken nogal slechte vliegeigenschappen te hebben en de motoren hadden de neiging spontaan in brand te vliegen door een slechte kwaliteit brandstofleiding! Begin maart 1921 werd besloten de toestellen definitief af te schrijven.

Een andere strandlanding was niet gepland… Op 23 juli 1924 maakte een Fokker C.I verkenner, met de militaire registratie 538, een noodlanding op het strand bij de vuurtoren wegens een defect aan de motor; De watermantel bleek gescheurd en de nokkenas gebroken. Het toestel van de LVA (Luchtvaartafdeeling) was afkomstig van vliegveld 'De Kooy'. De piloot van de Fokker was Sergeant-vlieger Adrianus Oostindië.

Eenzelfde type toestel met registratie 529 maakte een paar jaar later een landing bij De Koog. Volgens het bijschrift van de betreffende foto in ons archief was dat op 18 maart 1926, maar die datum kan vooralsnog niet worden geverifieerd... Het zou bijvoorbeeld ook de Fokker kunnen zijn geweest die op woensdag 13 juli 1927 was opgestegen vanaf thuisbasis Soesterberg en ’s middags rond halfzes landde op het Koogerstrand. De vliegers maakten een praatje met enkele omstanders en vertrokken toen weer. Tegenwoordig ondenkbaar!

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten 2023

Von Montag, 3. April bis Sonntag, 5. November täglich von 10 bis 17 Uhr

  • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
  • Erwachsene 6,50 €
  • Kinder von 6 bis 12 Jahren 4,50 €
  • Aufpreis für 3D-Audiotour Bunker De Vlijt 3,50 €
  • Hunde sind erlaubt, wenn sie angeleint und gut erzogen sind!

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Jeden Dienstag, Mittwoch und Donnerstag um 10:30, 12:30 und 14:30 Uhr
  • Nur in Verbindung mit einem gleichzeitigen Museumsbesuch
  • Dauer maximal 1,5 Stunden inklusive Hin- und Rückweg
  • Kommen Sie rechtzeitig an, um Erklärungen zu erhalten, und die Kapazität ist begrenzt

Zusammen mit einem Mitarbeiter des Museums gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche einbezogen, die dort während der zwei entscheidenden Tage des georgischen Aufstands stattfanden. In einer Zeitleiste erzählt Jetty Bakker auch ihre Erinnerungen an den Krieg auf Texel und über ihre Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch als auch auf Deutsch durchgeführt werden.

Social media

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken