LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Persoonsbewijzen

Vanaf april 1941 was het voor elke Nederlander van vijftien jaar en ouder verplicht om een persoonsbewijs bij zich te hebben. In ons archief hebben wij een verzameling originele persoonsbewijzen van inwoners van Texel. Hoewel de persoonsbewijzen door de Duitse bezetter verplicht werden gesteld, was het niet door de Duitsers, maar door de Nederlander Jacobus Lambertus Lentz ontwikkeld. Lentz was een ambtenaar op het departement van Binnenlandse Zaken.

Twee bijzondere persoonsbewijzen zijn die van Albertus Jullens en zijn vrouw Menje Lenting. Beiden zijn geboren in Appingedam en verhuisden in het jaar voor de oorlog naar de Wilhelminalaan in Den Burg. Daar werden zij samen met hun twee kinderen, Fenje en Lambert (Bert), in mei 1939 ingeschreven. Opvallend detail: op 5 maart 1942 werd de Wilhelminalaan door de Duitsers hernoemd in Willem de Zwijgerlaan, wat ook staat aangegeven op het persoonsbewijs van Menje Lenting.

Albertus Jullens was lid van het verzet op Texel en was in het dagelijkse leven werkzaam als ambtenaar bij de belastingdienst. Hij kwam in die hoedanigheid in aanraking met het Nationaal Steunfonds (NSF). Dit was een organisatie die in het geheim behulpzaam was bij het financieren van de illegaliteit in Nederland.

Jullens werd op de eerste dag van de Georgische Opstand (vrijdag 6 april 1945) tot twee maal toe verraden door de Duitse aannemer Müller die medeverantwoordelijk was geweest voor de bouw van de bunkers op het eiland. De eerste keer werd hij opgepakt, maar door ingrijpen van burgemeester Rijk de Vries weer vrijgelaten. De Vries deed een goed woordje voor hem, omdat Jullens de vrouw van een NSB-er had geholpen die zwaargewond was geraakt bij de beschietingen van Den Burg op 6 april. Hij werd vrijgelaten, is naar huis gegaan en ging er vanuit dat de Duitsers geen interesse meer in hem zouden hebben. Dat bleek een misrekening, want hij werd wederom opgepakt en naar de Ortskommandantur op de Groeneplaats gebracht. Inmiddels was het zondag en kon hij niet meer op hulp van de burgemeester rekenen, omdat het gemeentehuis gesloten was!

Op 8 april 1945 werd hij naar het bunkercomplex bij Texla gebracht, achter een bunker door een Duitse soldaat doodgeschoten en provisorisch begraven; Hij is dan 43 jaar. Op 20 mei werden zijn stoffelijke resten opgegraven en kreeg hij zijn definitieve laatste rustplaats op de algemene begraafplaats in Den Burg. Zijn vrouw overleefde de opstand en is op 15 juli 1976 overleden en bij haar man begraven.

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten 2023

Von Montag, 3. April bis Sonntag, 5. November täglich von 10 bis 17 Uhr

  • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
  • Erwachsene 6,50 €
  • Kinder von 6 bis 12 Jahren 4,50 €
  • Aufpreis für 3D-Audiotour Bunker De Vlijt 3,50 €
  • Hunde sind erlaubt, wenn sie angeleint und gut erzogen sind!

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Jeden Dienstag, Mittwoch und Donnerstag um 10:30, 12:30 und 14:30 Uhr
  • Nur in Verbindung mit einem gleichzeitigen Museumsbesuch
  • Dauer maximal 1,5 Stunden inklusive Hin- und Rückweg
  • Kommen Sie rechtzeitig an, um Erklärungen zu erhalten, und die Kapazität ist begrenzt

Zusammen mit einem Mitarbeiter des Museums gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche einbezogen, die dort während der zwei entscheidenden Tage des georgischen Aufstands stattfanden. In einer Zeitleiste erzählt Jetty Bakker auch ihre Erinnerungen an den Krieg auf Texel und über ihre Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch als auch auf Deutsch durchgeführt werden.

Social media

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken