LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: H49

Uit het archief: H49

Iets meer dan 10 jaar geleden kreeg het LOMT uit handen van de Engelsman Dennis Feary een grote hoeveelheid documenten over wat zich op de Noordzee bij de Waddeneilanden heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog.

Bij het materiaal zaten onder andere Duitse 'Kriegstagebucher der 18. Minensuchflottille', 'Kriegstagebücher des U.- Jäger 116' en "Geheime!" documenten van de 'Befehlshaber der der Nordsee'.
Behalve deze Duitse documenten zat er ook veel Engels materiaal bij, waaronder een grote stapel ORB's ('Operations Record Books') waarin de activiteiten van verschillende Royal Air Force squadrons van dag tot dag staan beschreven.

Ook kregen we veel digitaal materiaal, waaronder verschillende foto’s, over de geschiedenis van de Britse onderzeeër HMS H49; Dennis Feary is de zoon van één van de opvarenden van de in de Noordzee, op circa 19 km van de Texelse kust gezonken Britse onderzeeër.
Feary was in de zomer van 2011 ook al eens in het museum geweest, samen met een groep oud-leerlingen van het Beaumont College in Old Windsor (Engeland). De oud-leerlingen ('old boys' zoals de officiële term luidt) van de in 1967 gesloten school, eren met herdenkingen andere oud-leerlingen die in de oorlog zijn omgekomen; De kapitein van de H49 was een 'old-boy' van Beaumont.

Nog even in het kort het verhaal van de HMS H49: Op 18 oktober 1940 werd de H49, een in 1919 gebouwde Engelse onderzeeër, door dieptebommen van de Duitse onderzeebootjagers UJ-116 en UJ-118 tot zinken gSicherung ebracht. Van de 27 opvarenden overleefde er slechts 1 de aanval, ‘Leading Stoker’ George William Oliver; Hij werd waarschijnlijk door de luchtdruk van lekkende luchtflessen uit de zwaar beschadigde onderzeeër geslingerd. Oliver werd opgepikt door de Duitsers en heeft tot het einde van de oorlog in krijgsgevangenschap doorgebracht. De toen 30-jarige onderofficier Ernest William Feary, de vader van Dennis, kwam om het leven samen met de rest van de bemanning.

De duikboot bevindt zich op zo'n 27 meter diepte en ligt daar nog steeds als zeemansgraf voor de omgekomen opvarenden. In augustus 1982 vonden de Texelse duikers Hans Eelman, Jac. Betsema en Flip Duinker de onderzeeër bij toeval… ze waren op zoek naar een scheepswrak uit de Gouden Eeuw!
In 1987 stapten enkele familieleden van de opvarenden van de H49, waaronder Dennis Feary, aan boord van de Texelse kotter TX38 voor een herdenking bij de gezonken duikboot. De ook aan boord aanwezige duikers bevestigden daarbij een krans aan de onderzeeër…

Bijschrift foto:  De H49, gefotografeerd in oktober 1936

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken