LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Verduistering

Gedurende de oorlog werd vaak middels pamfletten aan de bevolking duidelijk gemaakt dat men zich aan bepaalde regels diende houden. Zo ook de maatregel dat men verplicht was om ervoor te zorgen dat er geen licht vanuit huis op straat te zien was.

De verduisteringsmaatregelen werden in Nederland voor het eerst toegepast in de nacht van 10 op 11 mei 1940, dus al vóór de Nederlandse capitulatie op 15 mei. De maatregelen waren er op gericht om vijandige vliegtuigen geen mogelijkheid tot oriëntatie te geven.
In de Texelse Courant stonden regelmatig berichten over het verduisteren, waarvan de eerste werd gepubliceerd op 11 mei 1940. Er werd op gewezen dat verduistering noodzakelijk en verplicht was en dat men zich strikt aan de opgelegde maatregelen diende te houden. De meeste Texelaars deden dat ook, aldus een bericht in de krant van enkele dagen later: '...dat de Texelaars op uitnemende wijze voor verduistering van hun woningen, schuren e.d. bleken te zorgen'.

Ook tijdens de Duitse bezetting werd iedereen in Nederland geacht zich aan de verduisterings-maatregelen te houden, zo ook iemand als Meinoud Rost van Tonningen, één van de kopstukken van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (afgekort: NSB). Van Tonningen kreeg een bekeuring, omdat hij de maatregelen niet goed had nageleefd; Een lamp was zichtbaar vanaf de straat en deze werd in beslag genomen door een Nederlandse agent!

De Texelaars leken zich dus in het begin 'braaf' te houden aan de opgelegde maatregelen, maar tijdens de Duitse bezetting veranderde dat. In het pamflet bij dit artikel, gedateerd op 15 december 1941, staat te lezen dat er bij herhaling overtredingen werden geconstateerd met betrekking tot de verduisteringsvoorschriften. Blijkbaar werd er toen niet meer zo nauw gekeken door de bewoners of alles wel goed was 'afgeplakt'. Eind 1944 was het overigens wel oppassen geblazen. Vanaf dat moment zou er streng worden gecontroleerd en bij overtreding kon men rekenen op strafvervolging. Zo zou er zelfs op onvoldoende verduisterde vensters worden geschoten!

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten 2023

Von Montag, 3. April bis Sonntag, 5. November täglich von 10 bis 17 Uhr

  • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
  • Erwachsene 6,50 €
  • Kinder von 6 bis 12 Jahren 4,50 €
  • Aufpreis für 3D-Audiotour Bunker De Vlijt 3,50 €
  • Hunde sind erlaubt, wenn sie angeleint und gut erzogen sind!

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Jeden Dienstag, Mittwoch und Donnerstag um 10:30, 12:30 und 14:30 Uhr
  • Nur in Verbindung mit einem gleichzeitigen Museumsbesuch
  • Dauer maximal 1,5 Stunden inklusive Hin- und Rückweg
  • Kommen Sie rechtzeitig an, um Erklärungen zu erhalten, und die Kapazität ist begrenzt

Zusammen mit einem Mitarbeiter des Museums gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche einbezogen, die dort während der zwei entscheidenden Tage des georgischen Aufstands stattfanden. In einer Zeitleiste erzählt Jetty Bakker auch ihre Erinnerungen an den Krieg auf Texel und über ihre Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch als auch auf Deutsch durchgeführt werden.

Social media

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken