LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Bunker De Vlijt: Met '3d audio-experience' terug naar 1945

Op 10 april 1945 loopt de 18-jarige Jetty Bakker samen met haar vader Abraham naar bunker De Vlijt, tegenover het vliegveld. Ze worden verwacht. Tientallen Georgische soldaten en ook aanvoerder Sjalva Loladze en regimentsleider Nicolai Melikia zijn aanwezig. Jetty is gevraagd om berichten van BBC Radio te vertalen. Er moet nieuws zijn uit Engeland. De reddingboot Joan Hodshon is immers de nacht ervoor uitgevaren om hulp te halen.

Het Luchtvaart-en Oorlogsmuseum Texel vertelt op een geheel nieuwe manier het ongelofelijke verhaal van de Georgische opstand op Texel, ook wel bekend als de Russenoorlog. In de ‘3d audio experience’ in bunker De Vlijt beleef je met Jetty haar ontmoeting met Sjalva Loladze, hoe ze de Engelse radioberichten vertaalt en hoe de spanning onder de soldaten oploopt als duidelijk wordt dat de opstand geen succes is. Zullen ze hun wapens nog een keer oppakken voor een laatste offensief of leggen ze zich neer bij de situatie en is het ieder voor zich?

De afloop is bekend. Jetty blikt terug op wat er werkelijk is voorgevallen en hoe ze het heeft beleefd. Waren deze dappere Georgiërs nu helden of kunnen we achteraf stellen dat het eigenbelang van Loladze en zijn mannen belangrijker was dan het welzijn van de Texelaars.

De 3d audio experience is een nieuwe manier van presenteren, waarbij iedere bezoeker met een koptelefoon op kan ronddwalen en ervaren wat zich in de ochtend van 10 april 1945 (mogelijk) heeft afgespeeld in bunker De Vlijt. Hiermee brengt het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel op een indringende manier het verhaal van de Georgische opstand opnieuw over het voetlicht.

Voor mensen die het verhaal niet kennen is het een bijzondere eerste ontmoeting. Voor iedereen die het wel kent, biedt de 3d audio experience verdieping en een andere kijk op de opstand. Want ook 75 jaar na dato  blijft het belangrijk uit te dragen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

 Logo Waddenfonds 72 dpi                

Dit project kwam tot stand met financiële steun van STIFT voor aankoop van bunker De Vlijt. Voor de experience was er steun van het Waddenfonds, Gemeente Texel, Provincie Noord-Holland, het Texelfonds, het vFonds, Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en de Rabobank. Het project is tevens gesponsord door TESO, De Krim en RAB Bouwcenter.

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten 2022

Von Montag, 4. April bis Sonntag, 30. Oktober täglich von 10 bis 17 Uhr

  • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
  • Erwachsene 6,50 €
  • Kinder von 6 bis 12 Jahren 4,50 €
  • Aufpreis für 3D-Audiotour Bunker De Vlijt 3,50 €

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Jeden Dienstag, Mittwoch und Donnerstag um 10:30, 12:30 und 14:30 Uhr
  • Nur in Verbindung mit einem gleichzeitigen Museumsbesuch
  • Dauer maximal 1,5 Stunden inklusive Hin- und Rückweg
  • Kommen Sie rechtzeitig an, um Erklärungen zu erhalten, und die Kapazität ist begrenzt

Zusammen mit einem Mitarbeiter des Museums gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche einbezogen, die dort während der zwei entscheidenden Tage des georgischen Aufstands stattfanden. In einer Zeitleiste erzählt Jetty Bakker auch ihre Erinnerungen an den Krieg auf Texel und über ihre Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch als auch auf Deutsch durchgeführt werden.

Social media

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken