LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Bunker De Vlijt: Met '3d audio-experience' terug naar 1945

Op 10 april 1945 loopt de 18-jarige Jetty Bakker samen met haar vader Abraham naar bunker De Vlijt, tegenover het vliegveld. Ze worden verwacht. Tientallen Georgische soldaten en ook aanvoerder Sjalva Loladze en regimentsleider Nicolai Melikia zijn aanwezig. Jetty is gevraagd om berichten van BBC Radio te vertalen. Er moet nieuws zijn uit Engeland. De reddingboot Joan Hodshon is immers de nacht ervoor uitgevaren om hulp te halen.

Het Luchtvaart-en Oorlogsmuseum Texel vertelt op een geheel nieuwe manier het ongelofelijke verhaal van de Georgische opstand op Texel, ook wel bekend als de Russenoorlog. In de ‘3d audio experience’ in bunker De Vlijt beleef je met Jetty haar ontmoeting met Sjalva Loladze, hoe ze de Engelse radioberichten vertaalt en hoe de spanning onder de soldaten oploopt als duidelijk wordt dat de opstand geen succes is. Zullen ze hun wapens nog een keer oppakken voor een laatste offensief of leggen ze zich neer bij de situatie en is het ieder voor zich?

De afloop is bekend. Jetty blikt terug op wat er werkelijk is voorgevallen en hoe ze het heeft beleefd. Waren deze dappere Georgiërs nu helden of kunnen we achteraf stellen dat het eigenbelang van Loladze en zijn mannen belangrijker was dan het welzijn van de Texelaars.

De 3d audio experience is een nieuwe manier van presenteren, waarbij iedere bezoeker met een koptelefoon op kan ronddwalen en ervaren wat zich in de ochtend van 10 april 1945 (mogelijk) heeft afgespeeld in bunker De Vlijt. Hiermee brengt het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel op een indringende manier het verhaal van de Georgische opstand opnieuw over het voetlicht.

Voor mensen die het verhaal niet kennen is het een bijzondere eerste ontmoeting. Voor iedereen die het wel kent, biedt de 3d audio experience verdieping en een andere kijk op de opstand. Want ook 75 jaar na dato  blijft het belangrijk uit te dragen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

 Logo Waddenfonds 72 dpi                

Dit project kwam tot stand met financiële steun van STIFT voor aankoop van bunker De Vlijt. Voor de experience was er steun van het Waddenfonds, Gemeente Texel, Provincie Noord-Holland, het Texelfonds, het vFonds, Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en de Rabobank. Het project is tevens gesponsord door TESO, De Krim en RAB Bouwcenter.

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken