LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De F-16

Alle Texelaars weten dat er regelmatig militaire vliegtuigen rondvliegen in de buurt van het eiland, en dat waren vaak F-16 gevechtsvliegtuigen. Inmiddels raakt dat toestel een beetje in de vergetelheid omdat ze inmiddels deels vervangen zijn door de F-35, een toestel dat iets meer opvalt vanwege het geluid dat het produceert! Deze maand heeft Nederland echter toegezegd F-16’s te gaan leveren aan de Oekraine en zo staat de F-16 opeens weer volop in de belangstelling...

Uiteraard werd er regelmatig geoefend met de F-16's boven de Noordzee en het oefengebied “Cornfield Range“, oftewel de Vliehors.
In enkele krantenartikelen is te lezen dat het met die oefeningen niet altijd even goed ging… Je moest zelfs op de controletoren op Vlieland oppassen dat er niet op je geschoten werd!
In 1992 schoot een Deense F-16 er een oefenraket op af, in 2013 beschoot een Nederlandse F-16 met zijn boordkanon de controletoren en in 2016 nam een F-16 ook het ‘verkeerde doel’ onder vuur... Op een enkele lichtgewonde na zijn bij al deze 'vergissingen' gelukkig geen dodelijke slachtoffers gevallen!
Overigens was de F-16 niet het enige toestel dat de controletoren raakte, in 2001 werd de toren geraakt door de beschieting van een Tornado jachtvliegtuig van de Duitse luchtmacht.

Behalve deze incidenten zijn er ook enkele F-16’s verongelukt tijdens oefeningen op de Vliehors. In het museumarchief hebben we een aantal foto’s, gemaakt in juli 2006, van brokstukken van een F-16 in de Waddenzee. De foto's zijn gemaakt op zo’n 7,5 mijl ten noordoosten van De Cocksdorp, vanaf het onderzoeksschip Navicula van het NIOZ dat toevallig in de buurt was.
De F-16 was afkomstig van vliegbasis Volkel, en zoals te zien is op de foto was er van het toestel niet veel meer over. Gelukkig wist de piloot zichzelf in veiligheid te brengen door gebruik te maken van zijn schietstoel.
De wrakstukken werden door reddingboten van Texel, Vlieland, Terschelling, en de al aanwezige Navicula opgespoord en zoveel mogelijk geborgen en naar Den Helder gebracht.

De crash van de F-16 was overigens niet het eerste toestel dat bij oefeningen op de Vliehors verloren ging; In 1980 was er al een F-16 gecrasht in het IJsselmeer, in 1992 verongelukte een F-16 in de Noordzee en in 2005 verongelukte een Belgische F-16. Bij al deze crashes hadden de piloten minder geluk, want zij overleefden het helaas niet…

Bijschrift foto: Wrakstukken van de F-16

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken