LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Waarnemersboek

Laatst kreeg het museum uit handen van Peter de Hoo uit Leeuwarden het "waarnemers-boek" van zijn vader, Sybren de Hoo (zie foto), een marineofficier die korte tijd op het marinevliegkamp De Mok gestationeerd is geweest....

Sybren behaalde in 1917 zijn diploma aan de Zeevaartschool op Terschelling, werd in 1922 Buitengewoon Adelborst, in 1925 Luitenant ter Zee 3e klasse en in 1927 Luitenant ter Zee 2e klasse.

Hij zat met een goede vriend van hem, Diemer Duykers, ook enige tijd op Texel op de zeevaartschool voor het behalen van het "diploma 3e stuurman grote stoomvaart"; Duykers werd uiteindelijk Officier-Vlieger 3e klasse. Sybren vloog mee als waarnemer. Zijn waarnemersboek, dat vol staat met maritieme gegevens en tabellen, wordt dan onder andere uitgebreid met wat informatie over de Van Berkel watervliegtuigen...

In een hoofdstuk over marine seinstations komen we een lijst tegen waarin ook De Mok staat vermeld. Het is een lijst met roepletters die werden gebruikt door de verschillende maritieme stations in Nederland; Zo lezen we dat het marinevliegkamp De Mok de letters PCE toegewezen heeft gekregen. In het museumarchief hebben we een foto (hier afgebeeld) van het radiostation op De Mok zoals dit in gebruik was in 1928. Overigens was er al in begin 1919 een Marconi radio-installatie op De Mok geplaatst en werden vanaf die tijd ook de vliegtuigen voorzien van een radio-zendontvanger.

Vliegen was in die tijd trouwens niet zonder gevaar; Sybren verloor tijdens een crash al eens al zijn tanden en zijn vriend Diemer kwam op 1 mei 1929 om het leven in een crash met een Fokker C.I op het Balgzand, toen zijn toestel in een “vrille” raakte. Bij een “vrille” voert het toestel bewegingen uit om alle drie zijn assen zodat het vliegtuig tegelijkertijd stampt, rolt en giert, wat rampzalige gevolgen kan hebben!

Sybren de Hoo overleed op 24 mei 1965…
Foto’s: Collectie Peter de Hoo en NIMH

20210802 LOMT02022

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken