LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Lonesome Polecat II

Op 16 december 1943 stortte de B-17 bommenwerper "Lonesome Polecat II" neer voor de kust bij De Koog.

Van dit toestel en haar bemanning heeft het museum veel informatie, mede omdat de Amerikaan Michael I. Darter zeer regelmatig een bezoek brengt aan het eiland. Hij is de jongere broer van Eugene Francis Darter (foto), de nog altijd vermiste marconist van het toestel.

20221229 CRSH00261 TDW

De onfortuinlijke B-17 met registratie 42-30255 was op de terugweg van een bombardementsvlucht naar de havens van de stad Bremen waar onderzeeboten (U-boten) werden gebouwd. Het toestel werd in de buurt van het doel geraakt door Duits luchtafweer (Flak) waardoor één van de motoren het liet afweten. Op de terugweg werd de B-17 aangevallen door Duitse jagers waarbij een tweede motor in brand vloog.

Bij die aanvallen raakte de 24-jarige piloot Frederick (Fred) Delbern gewond en de 26-jarige co-piloot Don Neff liep zware verwondingen op. Delbern gaf het sein om het toestel te verlaten en navigator Royal (Pete) Jackson en bommenrichter Junius (Ed) Woollen sprongen boven Duits grondgebied uit het toestel, korte tijd later gevolgd door boordwerktuigkundige Loren Dodson; De rest van de bemanning hoorde in eerste instantie het sein niet, door een defect geraakt intercomsysteem!

Fred Delbern, hoewel gewond, slaagde erin de B-17 nog lang in de lucht te houden en uiteindelijk probeerde hij een noodlanding te maken voor de Texelse kust wat helaas fataal afliep; Beide piloten kwamen om en worden nog steeds vermist.

Voordat de B-17 in zee terecht kwam, was de rest van de bemanning inmiddels door Delbern gewaarschuwd. De 30-jarige zwaargewonde marconist Eugene Darter, verliet als eerste van de overgebleven bemanningsleden het toestel. Het lukte hem echter niet zijn parachute los te koppelen toen hij in het koude water van de Waddenzee terecht kwam en is daardoor hoogstwaarschijnlijk verdronken.

De voor vele Texelaars bekende Cor Ellen, toen 17 jaar oud, moest destijds vanaf de dijk hulpeloos toekijken, maar kon geen hulp bieden omdat de afstand te groot was, het water te hoog en te koud (luchttemperatuur was rond het vriespunt).

Boordschutters Doral Hupp, Frank Lee, Robert McKeegan en Charles Schreiner hadden inmiddels ook het toestel verlaten. Zij kwamen op het eiland terecht en werden, net als degenen die al eerder het toestel verlieten, gevangen genomen door de Duitsers; Zij overleefden de oorlog.

Meer gedetailleerde informatie over de “Lonesome Polecat”, over andere toestellen en bemanningsleden, is te vinden op www.airwar4045.nl.

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken