LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: dr. Pieter Veening

Op 30 april 1985, meer dan 38 jaar geleden, overleed in Bennekom op 75-jarige leeftijd Dr. Pieter Veening. Voor de Texelaars die "de oorlog hebben meegemaakt" ongetwijfeld een bekende naam.
Hij was sinds 1941 chirurg in het noodziekenhuis in Den Burg en was in april 1945 één van de eersten die vermoedde dat tijdens de opstand van de Georgiërs de situatie op Texel wel eens flink uit de hand zou kunnen lopen…

Veening werd in zijn chirurgische loopbaan tweemaal opgeroepen in militaire dienst; vanaf 1 september 1939 was hij bataljonsarts bij de infanterie en in de meidagen van 1940 gestationeerd in Veenendaal.

Na de oorlog was hij tijdens de 'politionele acties' in Indonesië van 1946 tot 1949 hoofd van de chirurgische afdeling van de Militair Geneeskundige Dienst in Palembang. Hij overleefde daar een ernstige vorm van buiktyfus.

Veening kreeg een chirurgisch-urologische opleiding in het voormalig ziekenhuis Het Binnengasthuis te Amsterdam. Na hoofdassistent geweest te zijn, werd hij in 1941 benoemd tot directeur van het noodziekenhuis op Texel. Vanwege de slechte verbindingen met de vaste wal was het noodzakelijk gebleken tot de oprichting van een noodziekenhuis op het eiland in 1940. Het ziekenhuis werd ondergebracht in Huize “Irene”, het voormalige "Gesticht van Weldadigheid" (ongeveer op de plek van verpleeghuis Hollewal). Ondanks het feit dat in dit ziekenhuis ook Duitsers behandeld moesten worden, meende het illegale 'Medisch Contact' dat Veening naar Texel moest gaan om er zo voor te zorgen dat er geen NSB-arts op die positie terecht zou komen.

In april 1945 maakte hij de opstand van de Georgiërs mee en heeft, samen met twee wijkzusters en het vaste tijdelijke personeel, een belangrijke bijdrage geleverd aan het verlenen van hulp aan de slachtoffers die in het ziekenhuis werden binnengebracht. Voor zijn activiteiten tijdens de oorlog werd aan hem in februari 1984 in het raadhuis in Den Burg het Verzetsherdenkingskruis uitgereikt.

Na de opheffing van het ziekenhuis op het eiland (na de bevrijding), verhuisde de familie Veening naar Arnhem. Nauwelijks drie maanden later moest hij echter al naar Indonesië. Bij zijn terugkomst oefende hij als buitenstaflid aan drie ziekenhuizen zijn praktijk uit tot 1969. Uiteindelijk werkte hij tot 1975 in het streekziekenhuis in Bennekom en werd nadien hoofd van de trombosedienst van de Neder-Veluwe…

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken