LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De blauwe tesselaar

Dat het vliegveld van Texel in 1937 werd geopend is bij de meeste, zeker bij de wat oudere Texelaars, wel bekend. Wellicht minder bekend is dat op 1 juli 1937 de eerste luchtlijn Schiphol-Texel door de KLM werd geopend met de vlucht van een Fokker F.VIIa die vanwege de kleur al gauw de naam "De Blauwe Tesselaar" kreeg... Niet te verwarren met het schapenras "De Blauwe Texelaar", want tja, ze lijken niet echt op elkaar...

Van de Fokker F.VIIa zijn veel foto’s gemaakt, waarop onder andere ook de eerste passagiers staan die vanaf Schiphol naar Texel vlogen: de familie Kerkmeer uit Haarlem. Zij gingen op bezoek bij de fam. J. (Wan) van Leeuwen die vlakbij het vliegveld woonde.
Het toestel waarmee ze vlogen was de PH-AEB die op 20 december 1927 in dienst kwam bij de KLM, en toen nog de registratie H-NAEB had. Op 28 februari 1929 werd deze  veranderd in PH-AEB. Op 10 mei 1940 werd de Fokker verwoest tijdens Duitse Luchtaanvallen op Schiphol.

De H-NAEB (PH-AEB) was opgebouwd uit onderdelen van andere toestellen ... De romp was afkomstig van de Fokker F.VIIa H-NADH, die weer was voorzien van de vleugel van de Fokker F.VIIa H-NABM die in juni 1925 bij een ongeval betrokken was geweest. Een eerdere Fokker F.III met eenzelfde registratie had in juli 1923 ook een ongeval gehad, waarbij de vleugel werd gebruikt voor de bouw van deze tweede H-NABM. Voor de H-NAEB (PH-AEB) was de vleugel dus eigenlijk al een 'derdehandsje'...

Behalve korte vluchten in Nederland, waaronder dus naar Texel, heeft een Fokker F.VII (de H-NACC) in 1924 ook een eerste vlucht naar Nederlands-Indië gemaakt. Vanaf de begin jaren ’30 werd dat ook de langste, regelmatig bevlogen luchtroute ter wereld. En leuk om te weten, en wat nu niet meer is voor te stellen… Tijdens deze vluchten was het soms zó koud dat de passagiers bontmantels en een warmwaterstoof kregen om warm te blijven!

Helaas staat er geen Fokker F-VIIa bij ons in het museum (deze past niet echt... met een vleugelspanwijdte van bijna 22 meter) maar mocht iemand een origineel exemplaar van het toestel van dichtbij willen bekijken, dan kan men terecht bij het Luchtvaartmuseum Aviodrome bij Lelystad Airport, of ietsje verder weg… in het Transportmuseum in Luzern, Zwitserland.

Bijschrift foto:  De eerste passagiers naar Texel, bij vertrek vanaf Schiphol

Bron foto: Dick C. Kerkmeer

Door: Jan Nieuwenhuis

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken