LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De Chinook

Helikopters zijn regelmatig te zien in het Texelse luchtruim, dus dat is niet zo bijzonder. Er is echter één helikopter die onder andere door zijn karakteristieke geluid en uiterlijk toch wel tot de verbeelding spreekt... De Boeing CH-47 Chinook.

Van het toestel hebben we verschillende foto's in het archief, waarvan de oudste is gemaakt in 1996. Mike de Bruijn, de huidige havenmeester van het vliegveld, heeft deze fraaie foto gemaakt in 2011.

20230427 LOMT05928

Even wat details… De Chinook is een middelzware transporthelikopter en uitgerust met twee rotors (een tandemrotor) en is zeer geschikt voor het vervoeren van grondtroepen, materieel, wapens en proviand. Zo kunnen in de romp 57 volledig bepakte militairen worden vervoerd. Het toestel is voor het snel laden en lossen voorzien van een laadklep aan de achterzijde. Ook grotere vrachten, die onder de romp van de heli worden vastgehaakt, kunnen worden meegenomen tot een gewicht van bijna 13.000 kg.

In Nederland werden de eerste Chinooks tussen augustus 1995 en februari 1996 afgeleverd en dat waren deels gemoderniseerde toestellen van de Canadese strijdkrachten.

Momenteel zijn er 15 Chinooks ingedeeld bij 298 Squadron van het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. Nederland bezit nog vijf extra Chinooks die zijn ingedeeld bij 302 Squadron op Fort Hood in de Verenigde Staten voor opleidingen en trainingen met de luchtmobiele brigade.

De Chinooks waren pas eind 1995 voor het eerst in Nederland te zien, hoewel een toestel van de Royal Air Force (RAF) al in 1989 stond ingepland voor een demonstratie tijdens de vliegshow op ons vliegveld. Helaas ging dat toen niet door...

Door ongelukken in Engeland met twee van de heli's, die kort na elkaar plaatsvonden, was besloten alle toestellen gedurende het onderzoek aan de grond te houden.

Tijdens de vliegshow in 1992 gaf een Chinook van de RAF echter wel 'acte de présence’, en de in die tijd grootste helikopter op het westelijk halfrond verbaasde menig bezoeker door zijn uitstekende wendbaarheid.

De Chinook, door sommigen gekenmerkt als 'een beetje merkwaardig' toestel, maakt een enkele keer nog wel eens een landing op het vliegveld. De heli is echter met enige regelmaat te zien (en ook te horen) in het Texelse luchtruim bij onder andere oefeningen op de Vliehors.

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken