LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Viruly

In de categorie “bekende Nederlanders” die op Texel zijn geweest noemen wij graag Adriaan ‘Jons’ Viruly, de latere KLM gezagvoerder en auteur van veelgelezen boeken. Hij bracht, nog vóór de opening van het vliegveld in 1937, een bezoek aan het eiland.

 

Op zaterdagavond 7 maart 1936 sprak Viruly tijdens een bijeenkomst, georganiseerd door de Texelsche Courant, over de kennismaking met het modernste verkeersmiddel van die tijd, het vliegtuig. De bijeenkomst werd bijgewoond door het voltallige Texelse  college van B. en W. en burgemeester, Mr. A.F. Kamp.
Viruly, die samen met het gemeentebestuur ook een bezoek bracht aan het vliegveld in aanleg, was zeer te spreken over het gekozen terrein. Volgens een bericht in de Texelsche Courant van 11 maart 1936, sprak burgemeester Kamp zijn waardering uit over het feit dat Viruly Texel had bezocht. Kamp bracht daarbij nog even ter sprake dat Texel een eiland was waar men drie 'soorten' mensen kende:
1. Zij, die er geboren zijn... en dat zijn, volgens de Texelaars, de beste.
2. Zij, die er zich vestigen en er geduld worden (hierbij deelde Kamp zichzelf in).
3. Zij, die het voorrecht missen, op Texel te wonen, maar hier gaarne met open armen ontvangen worden (zoals de heer Viruly).

20230223_LOMT06115_TDW.jpg

Viruly werd geboren in Breda op 5 januari 1905. Na een afgebroken studie Staathuishoudkunde, waarmee hij in 1922 was gestart, werd hij opgeroepen voor de dienstplicht. Hij vervulde deze bij de Luchtvaart Afdeeling (LVA) te Soesterberg, waar hij uiteindelijk werd aangesteld als reserve-eerste-luitenant-vlieger.
Eind april 1931 besloot hij Soesterberg te verlaten en als verkeersvlieger in dienst te treden bij de KLM.
In 1941 kwam hij (via Zweden) in Engeland terecht waar hij piloot werd op de Noordatlantische route van de British Overseas Airways Corporation (BOAC). Na de oorlog zette Viruly zijn loopbaan bij de KLM voort, maar daar kwam een dramatisch einde aan.
In de ochtend van 5 september 1954 crashte hij  - mede door een foute beoordeling van zijn kant - na een mislukte start met de Super-Constellation PH-LKY "Triton" (in het museum staat een model) op een zandbank in de buurt van het Ierse Shannon. Bij de ramp bleef de cockpitbemanning ongedeerd, maar verloren 28 inzittenden het leven. De inmiddels overleden oud-Texelaar Cor Kievits was als 2e boordwerktuigkundige één van de bemanningsleden.

Viruly overleed op 13 augustus 1986 aan een hersenbloeding.

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir möchten Sie darüber informieren, dass das Museum von jetzt an bis zum Frühjahr 2024 geschlossen sein wird.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 7,50
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 4,50
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1,5 Stunden inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch als auch auf Deutsch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

HUND MIT DIR?

Das ist erlaubt, sofern es an der Leine geführt wird.

Social media

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken