LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Thundersteak stort neer

F-84F Thunderstreak stort neer! Het is dinsdag 24 mei 1966 als Hans Wassink uit Markelo met zijn vrouw en twee kinderen een wandeling maakt in de Slufter en daarbij in de verte een straaljager ziet die in grote problemen verkeert.
Wassink is verwoed amateurfotograaf en maakt een foto waarop nog net in de verte het toestel is te zien dat brandend naar beneden duikt. Op een andere foto is een grote zwarte rookpluim zichtbaar achter de Zanddijk… het toestel is neergestort in de Eierlandse polder!

Het blijkt te gaan om een F-84F Thunderstreak van 315 squadron die op een bouwland van De Wolf, ten oosten van hoeve "De Wamberg", terecht is gekomen.
De afgebroken staart van het toestel komt neer op het land van A. Dros van "De Volharding".

De straaljager is er één van een groep van vier F-84F Thunderstreaks van 315 squadron die vanaf vliegveld Eindhoven waren ingezet voor het verzorgen van een wapendemonstratie op de Vliehors voor de Nederlandse pers. De toestellen waren daarvoor geladen met twee napalmbommen, twee raketten met dummy-koppen en de nodige .50 ammunitie.
Het verongelukte toestel met registratie P-181, gevlogen door de 28-jarige 1e Luitenant Koen Boddaert, was daarbij tijdens een lage en snelle passage over de Vliehors in de problemen gekomen.

De piloot meldt op een bepaald moment dat hij een explosie heeft waargenomen en even daarna dat hij een ‘flame-out’ heeft; De motor is ermee gestopt!
Van de ‘Range-officier’ in de toren op de Vliehors krijgt hij de opdracht om zijn schietstoel te activeren om zo het vliegtuig te verlaten. Boddaert geeft vervolgens aan dat hij naar Texel zal vliegen en hoewel hij uiteindelijk wel gebruik heeft gemaakt van zijn schietstoel, was dat echter op een te geringe hoogte om de parachute nog goed te laten ontplooien. Hij overleeft het niet en zijn levenloze lichaam wordt niet ver van het toestel gevonden. De nog jonge luitenant was getrouwd en liet een vrouw en twee zeer jonge kinderen achter

Van alle door Wassink gemaakte foto's heeft het museum in 2002 een afdruk gekregen (14 in totaal) en deze worden in het (digitale) museumarchief bewaard.
Met een deel van deze foto's, samen met een foto van de piloot en zijn toestel, is een collage gemaakt op een 'in memoriam' paneel wat in het museum is te zien
In oktober 2013 brachten de weduwe en beide dochters van Koen Boaddert een bezoek aan het museum en waren zichtbaar onder de indruk…

(Foto’s: Hans Wassink, Markelo)

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten 2022

Von Montag, 4. April bis Sonntag, 30. Oktober täglich von 10 bis 17 Uhr

  • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
  • Erwachsene 6,50 €
  • Kinder von 6 bis 12 Jahren 4,50 €
  • Aufpreis für 3D-Audiotour Bunker De Vlijt 3,50 €

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Jeden Dienstag, Mittwoch und Donnerstag um 10:30, 12:30 und 14:30 Uhr
  • Nur in Verbindung mit einem gleichzeitigen Museumsbesuch
  • Dauer maximal 1,5 Stunden inklusive Hin- und Rückweg
  • Kommen Sie rechtzeitig an, um Erklärungen zu erhalten, und die Kapazität ist begrenzt

Zusammen mit einem Mitarbeiter des Museums gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche einbezogen, die dort während der zwei entscheidenden Tage des georgischen Aufstands stattfanden. In einer Zeitleiste erzählt Jetty Bakker auch ihre Erinnerungen an den Krieg auf Texel und über ihre Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch als auch auf Deutsch durchgeführt werden.

Social media

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken