LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De Fokker S-13

"Gelukkig hebben we de foto’s nog…" is een vaak gehoorde uitspraak en dat geldt zeker voor iets dat vanaf de opening (1996) van het museum bij ons tentoongesteld is geweest. Sinds een paar jaar is het helaas uit de collectie... We hebben het over de cockpit van een bijzonder vliegtuig, de Fokker S-13.

Het museum had de cockpit in langdurige bruikleen, maar op 25 januari 2020 is deze weer teruggegaan naar de eigenaar. Jammer maar helaas. Gelukkig hebben we in het archief nog veel fraaie foto’s van het toestel, waarvan er meerdere hier op het vliegveld zijn gemaakt.

20220728_TDW_LOMT00886.jpg
De Fokker S-13 met registratie PH-NEI op het vliegveld

De Fokker S-13 was bijzonder omdat er maar één exemplaar van is gebouwd. Het toestel was voorbestemd om in de jaren na de oorlog als opleidingsvliegtuig voor de toenmalige LLN (Leger Luchtmacht Nederland) te gaan vliegen. Ook werd overwogen het toestel geschikt te maken voor gebruik bij onder andere de Rijksluchtvaartschool.
Hoewel Fokker geestdriftig aan het werk ging om de S-13 te ontwikkelen én er van militaire zijde veel belangstelling voor was, liep het toch anders dan gedacht. De LLN had wel aangekondigd dat er in 1949 twintig toestellen op de begroting zouden komen te staan, maar verzuimde te vermelden dat er ook in het buitenland naar dit soort toestellen werd gekeken!

Het prototype van de S-13 werd op 10 december 1949 ingeschreven met de registratie PH-NDW in het BLR (Burger Luchtvaartuig Register) en vloog voor het eerst op 11 maart 1950.  Een maand later werd het toestel aangeboden aan de LLN en kreeg het de registratie D-101. Formeel was de S-13 echter niet in eigendom van de LLN en uiteindelijk werd er door de Luchtmachtstaf besloten om definitief af te zien van de aankoop.In plaats van de S-13 kwamen er in 1951 Beechcraft model 18 vliegtuigen naar Nederland, waarvan er 28 in bruikleen waren aangeboden in het kader van het MDAP (Mutual Defence Aid Programme) van de Amerikanen. En tja, daar kon Fokker natuurlijk niet tegenop…

20220728_TDW_LOMT05785.jpg
De cockpit wordt opgehaald...

De S-13 bleek een sterk en makkelijk te vliegen toestel en werd daarom op 15 juni 1951 opnieuw opgenomen in het BLR met de registratie PH-NEI. Uiteindelijk werd duidelijk dat er voor dit toestel geen markt meer was en op 10 juni 1961 werd de registratie doorgehaald.
Via een zwervend bestaan kwam de cockpit uiteindelijk in het museum terecht, waar het bijna 24 jaar heeft gestaan!

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten 2023

Von Montag, 3. April bis Sonntag, 5. November täglich von 10 bis 17 Uhr

  • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
  • Erwachsene 6,50 €
  • Kinder von 6 bis 12 Jahren 4,50 €
  • Aufpreis für 3D-Audiotour Bunker De Vlijt 3,50 €
  • Hunde sind erlaubt, wenn sie angeleint und gut erzogen sind!

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Jeden Dienstag, Mittwoch und Donnerstag um 10:30, 12:30 und 14:30 Uhr
  • Nur in Verbindung mit einem gleichzeitigen Museumsbesuch
  • Dauer maximal 1,5 Stunden inklusive Hin- und Rückweg
  • Kommen Sie rechtzeitig an, um Erklärungen zu erhalten, und die Kapazität ist begrenzt

Zusammen mit einem Mitarbeiter des Museums gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche einbezogen, die dort während der zwei entscheidenden Tage des georgischen Aufstands stattfanden. In einer Zeitleiste erzählt Jetty Bakker auch ihre Erinnerungen an den Krieg auf Texel und über ihre Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch als auch auf Deutsch durchgeführt werden.

Social media

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken