LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Focke Wulff Weihe

In het museumarchief hebben we een aantal foto's van een bijzonder vliegtuig van Duitse makelij. Twee van die vliegtuigen bevonden zich vóór en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog op vliegveld "De Vlijt". Ze werden gebruikt als lesvliegtuig door de LVA ('Luchtvaartafdeeling'; de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht). Piloten van de LVA kregen op het Texelse vliegveld hun eindopleiding en zij vlogen dan onder andere met deze toestellen.

Deze "vreemde vogels", van het type Focke Wulf Fw 58 'Weihe' (Kiekendief), waren overigens nog maar kort in Nederland; De tweemotorige vliegtuigen, met de registraties 197, 198 en 199 waren op 31 mei 1939 vanuit Duitsland overgevlogen naar de vliegbasis Soesterberg… Een paar maanden later, in augustus 1939, werd besloten om nog twee extra toestellen te bestellen. Zo kwamen er in februari 1940 nog twee Weihe's bij, de 195 en 196. In november 1939 werden de 198 en 199 op het eiland gestationeerd, maar het toestel met de registratie 199 moest binnen 4 maanden het eiland alweer verlaten... per dekschuit!
Deze Weihe, gevlogen door kapitein-vlieger J.L. Zegers (commandant van de vliegschool op Texel), had op 2 maart 1940 een buiklanding gemaakt en was daarbij beschadigd. Het toestel werd gedemonteerd en naar Schiphol getransporteerd voor reparatie, waar het aan het begin van de oorlog nog stond. De Weihe ging verloren tijdens een bombardement op Schiphol in de meidagen van 1940. Ook de Weihe met registratie 198 moest in maart 1940 al worden afgeschreven nadat het was gecrasht op het wad.

Deze 'ongelukjes' hadden tot gevolg dat er geen Weihe's meer op Texel aanwezig waren en zodoende werd besloten om de in februari 1940 afgeleverde toestellen (de 195 en 196) naar Texel over te brengen. In april 1940 werd de 195 echter alweer vervangen door de 197. Zo stonden dus vlak vóór het begin van de oorlog de Weihe's met de registraties 196 en 197 op het vliegveld. Hierbij moet wel worden aangetekend dat door de toenemende oorlogsdreiging was besloten om alle vliegtuigen, waaronder ook deze Weihe's, te verplaatsen naar locaties buiten het vliegveldterrein.

Voor de Weihe's heeft dat niet mogen baten; beide toestellen zijn in brand geschoten op een weiland tegenover hoeve Nieuw-Breda, op de hoek Postweg – Slufterweg. Van de toestellen is welgeteld één onderdeel overgebleven: een landingslicht… wat is te bezichtigen bij ons in het museum!

Foto 1: Collectie Jan G. H. Hermsen
Bijschrift: Eén van de Weihe’s op vliegveld “De Vlijt” Foto 2: Collectie Fam. J. A. Ten Broek / LOMT
Bijschrift: Vernielde Weihe 196 tegenover hoeve Nieuw-Breda

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken