LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

In Memoriam: Bram van Dijk

De inhoud van deze aflevering is anders dan anders, vanwege het overlijden van Bram van Dijk. Hij was onze zeer gewaardeerde vrijwilliger, die een grote bijdrage heeft geleverd aan het museum. Veel materiaal van wat hij heeft verzameld is in het museum terug te vinden. Zaterdag 20 april 2024 is hij onverwacht overleden.

Bram werd door velen gezien als een bijzonder enthousiaste persoon, die zich sinds 1985 heeft ingezet om nabestaanden op te sporen van vliegtuigbemanningen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en hier op Texel zijn begraven. Zijn onderzoek zorgde ervoor dat over deze onfortuinlijke vliegers veel informatie bekend is geworden, hetgeen hij samen met Harry de Graaf in het boekje ‘Het verhaal achter de grafsteen’ heeft vastgelegd. Het boekje kwam uit in 2000 en gaf een overzicht van alle omgekomen vliegers die hier op het eiland hun laatste rustplaats hebben gevonden.

In 2005 kwam een nieuw boek uit met de titel ‘Hun leven voor ons leven’ en gaf een uitgebreid overzicht van wat er zich allemaal in de lucht boven en rond Texel heeft afgespeeld. Het boek werd ter gelegenheid van ‘60 jaar bevrijding’ gepresenteerd. Op initiatief van het Comité 4/5 mei werd daarin ook informatie opgenomen over de oorlogsmonumenten op het eiland en een lijst van Texelaars die als gevolg van de oorlog zijn omgekomen. In een apart deel zijn ook de locaties terug te vinden van de negen zwerfkeien die op verschillende plekken op het eiland zijn neergelegd. Deze monumenten zijn geplaatst in de buurt van de plek waar in de oorlog een vliegtuig is neergestort. Ze zijn een blijvend eerbetoon aan de bemanningen van deze toestellen.

Door zijn onderzoek heeft Bram veel contacten opgebouwd met families in onder andere Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook onderhield hij contact met Amerikaanse families, waarvan de omgekomen vliegers in eerste instantie op Texel werden begraven. Na de oorlog zijn de Amerikanen uiteindelijk allemaal overgebracht naar andere begraafplaatsen.

Brams nalatenschap in de vorm van het vele materiaal dat hij heeft verzameld, is voor het museum van onschatbare waarde en we zullen nog lang aan hem terugdenken als een zeer bevlogen en actieve vrijwilliger.

Tekst: Jan Nieuwenhuis

Bijschrift foto: Bram gefotografeerd in 2015 met zijn boek

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken