LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Frederick William Hayden

In ons archief hebben we veel foto's van personen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en op het eiland zijn begraven. Op de begraafplaats in Den Burg liggen voornamelijk geallieerde vliegtuigbemanningen maar ook enkele zeelieden, waaronder Frederick William Hayden.

lomt haydn

Hayden was de zoon van Arthur en Arabella Hayden en getrouwd met Gladys Hayden uit Leeds, Yorkshire, Engeland. Hij was volmatroos aan boord van de HMS "Wivern", een torpedobootjager die sinds 23 december 1919 in dienst was van de Royal Navy.

Op 13 mei 1940 nam het schip deel aan het evacueren van geallieerd personeel vanuit Hoek van Holland: operatie “Ordnance”. Een dag later probeerde de “Wivern”, samen met nog drie andere torpedobootjagers, een gat te slaan in de Noorderpier bij Hoek van Holland. Die aanval maakte deel uit van dezelfde operatie en hoewel er verschillende torpedo's werden afgevuurd, bleek de pier weinig schade te hebben opgelopen.

Toen de jagers terug wilden keren naar Engeland, werden ze een paar mijl buiten de Hollandse kust aangevallen door Duitse vliegtuigen. Een bom schampte de "Wivern" en veroorzaakte brand aan boord, gevolgd door verschillende ontploffingen. Hierbij kwamen 27 opvarenden om het leven, waaronder Frederick Hayden.

Hayden kwam in zee terecht, spoelde begin juni 1940 aan achter polder "De Eendracht" en werd begraven op de begraafplaats in Den Burg. Voor zover bekend is hij met zijn 43 jaar de oudste geallieerde militair die hier zijn laatste rustplaats heeft gevonden.

Behalve Hayden zijn er op de begraafplaats nog zes mannen begraven die in dienst waren bij de Royal Navy. Dat zijn James Louis Mackenzie-Bell(*), Herbert Dalton, Victor John Dyke(*), Frank Bryan Hookins(*), Robert George Poole en Norman Cecil Thirkell. Van de personen gemarkeerd met een (*) hebben we een foto in het museumarchief.

Na de aanval door de Duitsers werd de beschadigde “Wivern” in Engeland gerepareerd en speelde gedurende de rest van de oorlog nog een actieve rol. De laatste actie was samen met het Zuid-Afrikaanse fregat HMSAS “Natal”, welke op 14 maart 1945 voor de Schotse kust de Duitse onderzeeër U-714 met dieptebommen tot zinken bracht. Ook de “Wivern” gebruikte dieptebommen en claimde een aandeel te hebben, maar het tot zinken brengen werd uiteindelijk toegeschreven aan de “Natal”.

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken