LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Bommen op Texel

In januari 2022 werd Texel opgeschrikt door enkele zware explosies… van oefenbommen op de Vliehors. En hoewel de bommen uiteraard niet op het eiland zelf terecht kwamen, was dit wel duidelijk te horen en ook heel goed waarneembaar; de ruiten 'rammelden in hun sponningen'... zelfs in Den Burg!

In de Tweede Wereldoorlog kwamen op Texel ook regelmatig bommen terecht. Volgens luchtoorlog expert Hans Nauta is Texel zelfs 215 maal gebombardeerd! Doelen waren daarbij meestal, zeker in de eerste oorlogsjaren, het vliegveld, De Mok en de Duitse  Flak- en zoeklichtstellingen.Van enkele van die bombardementen hebben we in het (digitale) museumarchief een aantal stille getuigen, foto's van bomkraters op het eiland…

Op 28 juni 1940, in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 03.00, kwamen er onder andere vijf bommen terecht in het buurtschap Spang, op bouwland van Pieter Verberne.
Op de foto zien we één van de bomkraters met op de rand enkele Texelse jongedames: Johanna Witte, DienZijm, Corrie Verberne, Nel Verberne en Gretha Bakker.

In de nacht van 2 op 3 juli 1942 kwam er een bom terecht op een weiland bij de boerderij van de familieBoersen in het buurtschap Zevenhuizen. Op de foto een groep kinderen bij de bomkrater.Er wordt aangenomen dat deze bom werd afgeworpen door een Lancaster bommenwerper van 61 Squadron RAF dat problemen had met de intercom. De missie naar Bremen werd afgebroken en men besloot een alternatief doel te zoeken, dat vliegveld 'De Vlijt' werd.Dat doel raken is dus niet helemaal gelukt!

20220225 TDW LOMT00693

Slachtoffers
Op zondagmiddag 6 oktober 1940 bombardeerde een Blenheim bommenwerper vanaf geringe hoogte een schip in de haven van Den Helder... tenminste, dat dacht de piloot; Het bleek echter de Dr. Wagemaker te zijn in de haven van Oudeschild. De onfortuinlijke 60-jarige dekknecht Tijs Boon was iets eerder aan boord dan zijn collega's en werd dodelijk getroffen.

In de nacht van 31 oktober op 1 november 1941 viel ook een slachtoffer, toen het vliegveld voor de 59ste keer als alternatief doel werd gekozen. De bommen, afgeworpen door een Wellington van 115 squadron RAF, kwamen echter niet op het vliegveld terecht maar bij De Cocksdorp. De 57-jarige JannetjeHooijberg-Kalf werd daarbij dodelijk getroffen door een bomscherf.

Foto's: J. Nauta & C. Bremer

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken