LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De Texelse Piloot

Er zijn genoeg foto’s van personen die ‘iets’ met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben gehad én een link met Texel hebben… Zo hebben we in het archief verschillende foto’s van Antonius Johannes Daniëls, een naam die de meesten waarschijnlijk niets zal zeggen, maar die bekend stond als "de Texelse piloot"...

Daniëls was geen 'echte' Texelaar want hij werd in 1902 in Arnhem geboren, maar op 25 april 1925 trouwde hij op het eiland met de toen 19-jarige Maartje Zegel uit Oudeschild. Destijds was hij als korporaal vliegtuigmaker gelegerd op het Marinevliegkamp ”De Mok”.
Ook werd hij enkele malen uitgezonden naar het toenmalig Nederlands Oost-Indië voor een periode van vier jaar. In 1934 was hij met zijn vrouw en hun zoon Eef op het eiland Java gestationeerd als sergeant vliegtuigmaker met vliegbrevet. Het was voor hem een dramatisch jaar, omdat zijn vrouw in Soerabaja overleed op de nog jonge leeftijd van 28 jaar! Zijn zoon werd teruggebracht naar Texel en opgevoed door zijn opa en oma; Pieter en Antje Zegel.

Tijdens de mobilisatie in Nederland was Daniëls weer terug op “De Mok”, maar niet voor lang… De oorlogsdreiging werd steeds reëler en daarom besloot de marineleiding de vliegtuigen te verspreiden en zo kwam hij met een Fokker C-XIV.W bij Akersloot op het Alkmaardermeer terecht.
In de meidagen van 1940 heeft hij meerdere verkenningsvluchten uitgevoerd, maar op 14 mei werd besloten dat alle nog intact zijnde marinevliegtuigen naar Frankrijk zouden uitwijken. Van daaruit werden de toestellen op 22 mei naar Engeland overgevlogen, waar Daniëls bij het Nederlandse 321 Squadron terecht kwam (later opgegaan in 320 Squadron). Hij vloog achtereenvolgens met onder andere de Avro Anson en Hudson.

In Engeland trouwde Daniëls met Hilda Annie Clare Jackson en uit dat tweede huwelijk werd een dochter geboren. Kort na de bevrijding landde hij met een Piper Cub op een weiland bij Oudeschild om zijn schoonfamilie en zijn zoon te bezoeken… dat was destijds op Texel groot nieuws!
Helaas heeft hij niet lang van de bevrijding kunnen genieten, want op 30 augustus 1945 stortte hij met een vliegtuig neer bij Vaison la Romaine tijdens een hevige onweersbui boven het Rhônedal. Daniëls was de gezagvoerder van het toestel, de Douglas C-47 Dakota KJ974 van het No. 24 Squadron RAF Transport Command, en met hem kwamen alle veertien inzittenden om het leven.
Aanvankelijk werd hij op het Britse militaire kerkhof Mazargues bij Marseille begraven, maar in 1957 werd hij herbegraven op het Nederlandse Ereveld te Orry-la-Ville ten noorden van Parijs

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken