LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

UIT HET ARCHIEF: TWEE TRAGEDIES BINNEN ééN GEZIN….

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er vele bommen niet op de juiste plek terechtgekomen, zo ook op Texel. In februari 2022 heb ik hier al eerder  iets over geschreven.
Ook in het Marsdiep zijn er bommen beland die het doel hebben gemist. Er werden daar zeer regelmatig schepen aangevallen door onder andere Beaufighters en Blenheims van de Royal Air Force en behalve de ‘missers’ werd er ook wel eens een verkeerd doel geraakt; Zo ook op de zondagmiddag van 6 oktober 1940...

Blenheim piloot sergeant Terry Waples was die middag er op uitgestuurd om enkele eerder waargenomen schepen in de omgeving van Den Helder op te zoeken en indien mogelijk aan te vallen.
Bij aankomst zag de bemanning van de Blenheim echter geen schepen op zee, maar de waarnemer aan boord van het toestel identificeerde een schip in Den Helder, tenminste dat dacht hij...

Wat hij in werkelijkheid zag was de Dr. Wagemaker van TESO in de haven van Oudeschild en dat was voor één van de bemanningsleden op dat schip een catastrofale vergissing!
Het was die dag redelijk bewolkt en de bewolking hing laag, zodat de piloot zonder problemen een aanval kon inzetten vanuit de dekking van de wolken. De aanval verliep dan ook geheel volgens plan, want Waples kwam met zijn toestel recht voor het schip uit de wolken en kon zo vanaf geringe hoogte met vier bommen van 250 pond het schip bombarderen.
De bommen waren voorzien van een tijdvertraging om het mogelijk te maken ze van lage hoogte af te werpen, zodat het toestel niet door de bomexplosie zelf kon worden geraakt.

Tijdens de aanval werd de 60-jarige TESO dekknecht Tijs Boon (geb. 1880, Den Hoorn) het onschuldig slachtoffer. Hij was iets eerder aan boord aanwezig dan zijn collega's en werd op het voordek van de Dr. Wagemaker dodelijk getroffen.
Tijs was getrouwd met Antje Lemstra (geb. 1884, Den Helder) en het gezin werd op het eind van de oorlog nogmaals getroffen door oorlogsgeweld... Hun dochter Pieternella Charlotte (geb. 1925, Oudeschild) kwam op 6 april 1945 tijdens de Georgische Muiterij om het leven in Oudeschild en werd slechts 19 jaar oud…

Bijschrift foto: De getroffen Dr. Wagemaker in de haven van Oudeschild

Bron foto: Historische Vereniging Texel

Tekst: Jan Nieuwenhuis

Themen in unserem Museum

Luftfahrt- und Kriegsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Öffnungszeiten

Wir haben im Jahr 2024 von Montag, dem 25. März bis Sonntag, dem 3. November, täglich von 10 bis 17 Uhr geöffnet.

 • Tickets sind an der Kasse erhältlich, eine Reservierung ist nicht erforderlich
 • Erwachsene € 8,00
 • Kinder von 6 bis 12 Jahren € 5,00
 • Für Gruppen gelten Ermäßigungen, siehe unten

HUND MIT DIR?

Leider dürfen Hunde nicht ins Museum mitgenommen werden.
Assistenzhunde sind jedoch erlaubt.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Jeden Mittwoch bis Samstag um 11:00 und 15:00 Uhr.
  Am Sonntag nur um 15:00 Uhr.
 • Nur für Erwachsenen ab 13 Jahren
 • Dauer maximal 1 Stunde inklusive Hin- und Rückweg
 • Reservierungen sind nicht möglich, die Kapazität ist begrenzt
 • Seien Sie rechtzeitig vor Ort, um eine Erklärung zu erhalten

Zusammen mit einem Museumsangestellten gehen Sie zum Bunker gegenüber dem Museum. Im Bunker werden Sie in die Gespräche mitgenommen, die dort während der zwei wichtigsten Tage des georgischen Aufstands geführt wurden. Auch Jetty Bakker erzählt in einem Zeitstrahl von ihren Erinnerungen an den Krieg auf Texel und von ihrer Arbeit für die Georgier. Sie erhalten vorab ein erklärendes Handout mit einer Schilderung der schlimmen Umstände, in denen sich die georgischen Soldaten in jenen Tagen befanden. Die 3D-Audiotour kann sowohl auf Niederländisch, Deutsch als auch auf Englisch durchgeführt werden.

GRUPPEN

 • Sie möchten unser Museum mit einer Gruppe (ab 12 Personen) besuchen? Dann freuen wir uns über eine Reservierung über groepen@lomt.nl. Sie können auch angeben, ob Sie eine Führung wünschen.

Social media

Image

Bitte kontaktieren Sie uns

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken