LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

In Memoriam: Bram van Dijk

De inhoud van deze aflevering is anders dan anders, vanwege het overlijden van Bram van Dijk. Hij was onze zeer gewaardeerde vrijwilliger, die een grote bijdrage heeft geleverd aan het museum. Veel materiaal van wat hij heeft verzameld is in het museum terug te vinden. Zaterdag 20 april 2024 is hij onverwacht overleden.

Bram werd door velen gezien als een bijzonder enthousiaste persoon, die zich sinds 1985 heeft ingezet om nabestaanden op te sporen van vliegtuigbemanningen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en hier op Texel zijn begraven. Zijn onderzoek zorgde ervoor dat over deze onfortuinlijke vliegers veel informatie bekend is geworden, hetgeen hij samen met Harry de Graaf in het boekje ‘Het verhaal achter de grafsteen’ heeft vastgelegd. Het boekje kwam uit in 2000 en gaf een overzicht van alle omgekomen vliegers die hier op het eiland hun laatste rustplaats hebben gevonden.

In 2005 kwam een nieuw boek uit met de titel ‘Hun leven voor ons leven’ en gaf een uitgebreid overzicht van wat er zich allemaal in de lucht boven en rond Texel heeft afgespeeld. Het boek werd ter gelegenheid van ‘60 jaar bevrijding’ gepresenteerd. Op initiatief van het Comité 4/5 mei werd daarin ook informatie opgenomen over de oorlogsmonumenten op het eiland en een lijst van Texelaars die als gevolg van de oorlog zijn omgekomen. In een apart deel zijn ook de locaties terug te vinden van de negen zwerfkeien die op verschillende plekken op het eiland zijn neergelegd. Deze monumenten zijn geplaatst in de buurt van de plek waar in de oorlog een vliegtuig is neergestort. Ze zijn een blijvend eerbetoon aan de bemanningen van deze toestellen.

Door zijn onderzoek heeft Bram veel contacten opgebouwd met families in onder andere Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook onderhield hij contact met Amerikaanse families, waarvan de omgekomen vliegers in eerste instantie op Texel werden begraven. Na de oorlog zijn de Amerikanen uiteindelijk allemaal overgebracht naar andere begraafplaatsen.

Brams nalatenschap in de vorm van het vele materiaal dat hij heeft verzameld, is voor het museum van onschatbare waarde en we zullen nog lang aan hem terugdenken als een zeer bevlogen en actieve vrijwilliger.

Tekst: Jan Nieuwenhuis

Bijschrift foto: Bram gefotografeerd in 2015 met zijn boek

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken