LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De ELTA

De ELTA, de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam, die werd gehouden van 1 augustus tot 15 september 1919 was volgens zeggen één van de mooiste tentoonstellingen over de luchtvaart na de Eerste Wereldoorlog, en... er was een link met Texel!

De tentoonstelling was een gezamenlijk project van Nederland, Engeland, Frankrijk en Italië, waarbij meer dan honderd vliegtuigen werden tentoongesteld. De toestellen werden gevlogen door talloze in die tijd bekende piloten, waaronder vliegers als Anthony Fokker en Sir John Alcock (hij maakte samen met Arthur Whitten-Brown de eerste non-stop vlucht over de Atlantische Oceaan). Ook verschillende befaamde piloten uit de Eerste Wereldoorlog zoals de Engelse vliegers Stanley Cockerell en Christopher Draper gaven acte de présence.

Luchtvaart was toen uiteraard nog niet zo ingeburgerd als nu en de belangstelling was dan ook groot; Er kwamen meteen al grote aantallen bezoekers op af, en toen de ELTA werd afgesloten was het totaal aantal bezoekers opgelopen tot ca. 1 miljoen!
Nederland had een groot aandeel in de organisatie waarbij Albert Plesman, de latere directeur van de KLM, voorzitter was van het dagelijks bestuur. De voor de tentoonstelling gebouwde expositiehallen zouden na het evenement in gebruik worden genomen door Anthony Fokker.

Dan nu de 'link met Texel'... In het museumarchief hebben we enkele fraaie foto’s van Italiaanse Società Anonima Nieuport-Macchi M.7's vliegboten op De Mok. De toestellen waren ter gelegenheid van de ELTA in Nederland, waarvoor ze uit Italië waren verscheept naar het marinevliegkamp. Daar werden de vliegboten in elkaar gezet en 'vliegklaar' gemaakt en overgevlogen naar Amsterdam. Uit veiligheidsoverwegingen kwamen de toestellen echter elke avond weer terug naar De Mok en de vliegers en het bijbehorende technische personeel bivakkeerde gedurende de tentoonstelling op het marinevliegkamp.

Op deze beschadigde maar bijzondere foto staat: "Ter herinnering van het bezoek van de Italiaansche vliegeniers aan het vliegkamp 'de Mok' te Texel (Holland)". Linksonder staat de naam Daniele Minciotti die samen met Umberto Maddalena en Raimondo Longo, één van de drie vliegers was van de Italiaanse toestellen. Omdat op de foto de datum 19 september staat geschreven, lijkt het erop dat de toestellen ook nog na afsluiting van de ELTA op Texel zijn geweest!
Verder is bekend is dat Umberto Maddalena in oktober 1919 met een Macchi M.8 vanaf De Mok naar Zweden is gevlogen…

Bron foto: Stefan de Vos

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken