LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Thundersteak stort neer

F-84F Thunderstreak stort neer! Het is dinsdag 24 mei 1966 als Hans Wassink uit Markelo met zijn vrouw en twee kinderen een wandeling maakt in de Slufter en daarbij in de verte een straaljager ziet die in grote problemen verkeert.
Wassink is verwoed amateurfotograaf en maakt een foto waarop nog net in de verte het toestel is te zien dat brandend naar beneden duikt. Op een andere foto is een grote zwarte rookpluim zichtbaar achter de Zanddijk… het toestel is neergestort in de Eierlandse polder!

Het blijkt te gaan om een F-84F Thunderstreak van 315 squadron die op een bouwland van De Wolf, ten oosten van hoeve "De Wamberg", terecht is gekomen.
De afgebroken staart van het toestel komt neer op het land van A. Dros van "De Volharding".

De straaljager is er één van een groep van vier F-84F Thunderstreaks van 315 squadron die vanaf vliegveld Eindhoven waren ingezet voor het verzorgen van een wapendemonstratie op de Vliehors voor de Nederlandse pers. De toestellen waren daarvoor geladen met twee napalmbommen, twee raketten met dummy-koppen en de nodige .50 ammunitie.
Het verongelukte toestel met registratie P-181, gevlogen door de 28-jarige 1e Luitenant Koen Boddaert, was daarbij tijdens een lage en snelle passage over de Vliehors in de problemen gekomen.

De piloot meldt op een bepaald moment dat hij een explosie heeft waargenomen en even daarna dat hij een ‘flame-out’ heeft; De motor is ermee gestopt!
Van de ‘Range-officier’ in de toren op de Vliehors krijgt hij de opdracht om zijn schietstoel te activeren om zo het vliegtuig te verlaten. Boddaert geeft vervolgens aan dat hij naar Texel zal vliegen en hoewel hij uiteindelijk wel gebruik heeft gemaakt van zijn schietstoel, was dat echter op een te geringe hoogte om de parachute nog goed te laten ontplooien. Hij overleeft het niet en zijn levenloze lichaam wordt niet ver van het toestel gevonden. De nog jonge luitenant was getrouwd en liet een vrouw en twee zeer jonge kinderen achter

Van alle door Wassink gemaakte foto's heeft het museum in 2002 een afdruk gekregen (14 in totaal) en deze worden in het (digitale) museumarchief bewaard.
Met een deel van deze foto's, samen met een foto van de piloot en zijn toestel, is een collage gemaakt op een 'in memoriam' paneel wat in het museum is te zien
In oktober 2013 brachten de weduwe en beide dochters van Koen Boaddert een bezoek aan het museum en waren zichtbaar onder de indruk…

(Foto’s: Hans Wassink, Markelo)

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken