LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Frederick William Hayden

In ons archief hebben we veel foto's van personen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en op het eiland zijn begraven. Op de begraafplaats in Den Burg liggen voornamelijk geallieerde vliegtuigbemanningen maar ook enkele zeelieden, waaronder Frederick William Hayden.

lomt haydn

Hayden was de zoon van Arthur en Arabella Hayden en getrouwd met Gladys Hayden uit Leeds, Yorkshire, Engeland. Hij was volmatroos aan boord van de HMS "Wivern", een torpedobootjager die sinds 23 december 1919 in dienst was van de Royal Navy.

Op 13 mei 1940 nam het schip deel aan het evacueren van geallieerd personeel vanuit Hoek van Holland: operatie “Ordnance”. Een dag later probeerde de “Wivern”, samen met nog drie andere torpedobootjagers, een gat te slaan in de Noorderpier bij Hoek van Holland. Die aanval maakte deel uit van dezelfde operatie en hoewel er verschillende torpedo's werden afgevuurd, bleek de pier weinig schade te hebben opgelopen.

Toen de jagers terug wilden keren naar Engeland, werden ze een paar mijl buiten de Hollandse kust aangevallen door Duitse vliegtuigen. Een bom schampte de "Wivern" en veroorzaakte brand aan boord, gevolgd door verschillende ontploffingen. Hierbij kwamen 27 opvarenden om het leven, waaronder Frederick Hayden.

Hayden kwam in zee terecht, spoelde begin juni 1940 aan achter polder "De Eendracht" en werd begraven op de begraafplaats in Den Burg. Voor zover bekend is hij met zijn 43 jaar de oudste geallieerde militair die hier zijn laatste rustplaats heeft gevonden.

Behalve Hayden zijn er op de begraafplaats nog zes mannen begraven die in dienst waren bij de Royal Navy. Dat zijn James Louis Mackenzie-Bell(*), Herbert Dalton, Victor John Dyke(*), Frank Bryan Hookins(*), Robert George Poole en Norman Cecil Thirkell. Van de personen gemarkeerd met een (*) hebben we een foto in het museumarchief.

Na de aanval door de Duitsers werd de beschadigde “Wivern” in Engeland gerepareerd en speelde gedurende de rest van de oorlog nog een actieve rol. De laatste actie was samen met het Zuid-Afrikaanse fregat HMSAS “Natal”, welke op 14 maart 1945 voor de Schotse kust de Duitse onderzeeër U-714 met dieptebommen tot zinken bracht. Ook de “Wivern” gebruikte dieptebommen en claimde een aandeel te hebben, maar het tot zinken brengen werd uiteindelijk toegeschreven aan de “Natal”.

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS 2023

From Monday 3 April to Sunday 5 November daily from 10 am to 5 pm

  • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
  • Adults € 6.50
  • Children from 6 to 12 years € 4.50
  • Surcharge for 3D audio tour bunker De Vlijt € 3.50
  • Dogs are allowed while on a leash and well trained!

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

  • Every Tuesday, Wednesday and Thursday at 10:30 am, 12:30 pm and 2:30 pm
  • Only in combination with a simultaneous museum visit
  • Duration maximum 1.5 hours including the walk there and back
  • Arrive well in advance for explanations, and capacity is limited

Together with an employee of the museum you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that took place there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. In a timeline, Jetty Bakker also tells her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch and German.

Social media

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken