LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Focke Wulff Weihe

In het museumarchief hebben we een aantal foto's van een bijzonder vliegtuig van Duitse makelij. Twee van die vliegtuigen bevonden zich vóór en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog op vliegveld "De Vlijt". Ze werden gebruikt als lesvliegtuig door de LVA ('Luchtvaartafdeeling'; de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht). Piloten van de LVA kregen op het Texelse vliegveld hun eindopleiding en zij vlogen dan onder andere met deze toestellen.

Deze "vreemde vogels", van het type Focke Wulf Fw 58 'Weihe' (Kiekendief), waren overigens nog maar kort in Nederland; De tweemotorige vliegtuigen, met de registraties 197, 198 en 199 waren op 31 mei 1939 vanuit Duitsland overgevlogen naar de vliegbasis Soesterberg… Een paar maanden later, in augustus 1939, werd besloten om nog twee extra toestellen te bestellen. Zo kwamen er in februari 1940 nog twee Weihe's bij, de 195 en 196. In november 1939 werden de 198 en 199 op het eiland gestationeerd, maar het toestel met de registratie 199 moest binnen 4 maanden het eiland alweer verlaten... per dekschuit!
Deze Weihe, gevlogen door kapitein-vlieger J.L. Zegers (commandant van de vliegschool op Texel), had op 2 maart 1940 een buiklanding gemaakt en was daarbij beschadigd. Het toestel werd gedemonteerd en naar Schiphol getransporteerd voor reparatie, waar het aan het begin van de oorlog nog stond. De Weihe ging verloren tijdens een bombardement op Schiphol in de meidagen van 1940. Ook de Weihe met registratie 198 moest in maart 1940 al worden afgeschreven nadat het was gecrasht op het wad.

Deze 'ongelukjes' hadden tot gevolg dat er geen Weihe's meer op Texel aanwezig waren en zodoende werd besloten om de in februari 1940 afgeleverde toestellen (de 195 en 196) naar Texel over te brengen. In april 1940 werd de 195 echter alweer vervangen door de 197. Zo stonden dus vlak vóór het begin van de oorlog de Weihe's met de registraties 196 en 197 op het vliegveld. Hierbij moet wel worden aangetekend dat door de toenemende oorlogsdreiging was besloten om alle vliegtuigen, waaronder ook deze Weihe's, te verplaatsen naar locaties buiten het vliegveldterrein.

Voor de Weihe's heeft dat niet mogen baten; beide toestellen zijn in brand geschoten op een weiland tegenover hoeve Nieuw-Breda, op de hoek Postweg – Slufterweg. Van de toestellen is welgeteld één onderdeel overgebleven: een landingslicht… wat is te bezichtigen bij ons in het museum!

Foto 1: Collectie Jan G. H. Hermsen
Bijschrift: Eén van de Weihe’s op vliegveld “De Vlijt” Foto 2: Collectie Fam. J. A. Ten Broek / LOMT
Bijschrift: Vernielde Weihe 196 tegenover hoeve Nieuw-Breda

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

That is allowed, provided it is kept on a leash.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken