LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De Alouette III

De Alouette III helikopter was vóór 1995 een bekende verschijning in het Nederlandse luchtruim en is onder andere in gebruik geweest bij de Koninklijke Luchtmacht (KLu).
Vooral de Texelaar die wel eens over de Postweg rijdt zal de Alouette herkennen, want er staat er eentje langs de weg bij de hangaar van het vliegveld!

De Alouette bij het vliegveld is gespoten in de kleuren van een reddings-(SAR) helikopter van de KLu met de registratie H-08 en het de heli staat daar sinds het voorjaar van 2016.
De 'echte' H-08 bestaat overigens niet meer... Die Alouette, met de naam 'Wilma', werd na een ongeval op 8 oktober 1971 afgeschreven.

Het toestel dat hier op Texel staat had oorspronkelijk de registratie A-366 en deed van april 1966 tot januari 1995 dienst bij de KLu. Daarna is de heli gebruikt als grondinstructieheli bij de HTS in Haarlem en vervolgens bij de TU in Delft. Tot slot is het, na een tijdelijke opslag op de vliegbasis Gilze-Rijen, uiteindelijk naar Texel 'verhuisd'...

De Alouette III was in het verleden ook regelmatig te zien bij de Texel Airshows… Vaak waren dit toestellen van het Grasshoppers aerobatiekteam van de KLu, opgericht in 1973. Het team vloog met vijf toestellen in een zwart-wit gestreept en later rood-wit-blauw kleurenschema. Na het uitfaseren van de Alouette III helikopter door de KLu werd het team in 1995 opgeheven.

De Alouette had ook enkele bijzondere taken… Leden van het Koninklijk huis werden vaak per KLu Alouette vervoerd naar verschillende bestemmingen in Nederland, waaronder Texel: op 18 juni 1969 bracht onder andere toenmalig koningin Juliana een bezoek aan het eiland in een Alouette III van de luchtmacht, waarbij men landde op het voetbalveld van De Koog aan de Boodtlaan.
Op 9 juni 1976 arriveerde Prins Claus met een Alouette III SAR-helikopter om het Natuurrecreatiecentrum Texel te openen.

Verder zijn er ook wel buitenlandse Alouette III’s op Texel geweest, zoals de Franse heli met registratie F-BHOS van het bedrijf Heli Union. Het toestel was in verband met de zoektocht naar olie ingehuurd door oliemaatschappij Elf Petroland en was daarvoor in 1964 enige tijd op het vliegveld gestationeerd.

Tekst:
Jan Nieuwenhuis

Bijschrift foto:
De ‘Grashoppers’ tijdens de Texel Airshow van 1992 (foto: Ed de Bruijn)

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken