LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Viruly

In de categorie “bekende Nederlanders” die op Texel zijn geweest noemen wij graag Adriaan ‘Jons’ Viruly, de latere KLM gezagvoerder en auteur van veelgelezen boeken. Hij bracht, nog vóór de opening van het vliegveld in 1937, een bezoek aan het eiland.

 

Op zaterdagavond 7 maart 1936 sprak Viruly tijdens een bijeenkomst, georganiseerd door de Texelsche Courant, over de kennismaking met het modernste verkeersmiddel van die tijd, het vliegtuig. De bijeenkomst werd bijgewoond door het voltallige Texelse  college van B. en W. en burgemeester, Mr. A.F. Kamp.
Viruly, die samen met het gemeentebestuur ook een bezoek bracht aan het vliegveld in aanleg, was zeer te spreken over het gekozen terrein. Volgens een bericht in de Texelsche Courant van 11 maart 1936, sprak burgemeester Kamp zijn waardering uit over het feit dat Viruly Texel had bezocht. Kamp bracht daarbij nog even ter sprake dat Texel een eiland was waar men drie 'soorten' mensen kende:
1. Zij, die er geboren zijn... en dat zijn, volgens de Texelaars, de beste.
2. Zij, die er zich vestigen en er geduld worden (hierbij deelde Kamp zichzelf in).
3. Zij, die het voorrecht missen, op Texel te wonen, maar hier gaarne met open armen ontvangen worden (zoals de heer Viruly).

20230223_LOMT06115_TDW.jpg

Viruly werd geboren in Breda op 5 januari 1905. Na een afgebroken studie Staathuishoudkunde, waarmee hij in 1922 was gestart, werd hij opgeroepen voor de dienstplicht. Hij vervulde deze bij de Luchtvaart Afdeeling (LVA) te Soesterberg, waar hij uiteindelijk werd aangesteld als reserve-eerste-luitenant-vlieger.
Eind april 1931 besloot hij Soesterberg te verlaten en als verkeersvlieger in dienst te treden bij de KLM.
In 1941 kwam hij (via Zweden) in Engeland terecht waar hij piloot werd op de Noordatlantische route van de British Overseas Airways Corporation (BOAC). Na de oorlog zette Viruly zijn loopbaan bij de KLM voort, maar daar kwam een dramatisch einde aan.
In de ochtend van 5 september 1954 crashte hij  - mede door een foute beoordeling van zijn kant - na een mislukte start met de Super-Constellation PH-LKY "Triton" (in het museum staat een model) op een zandbank in de buurt van het Ierse Shannon. Bij de ramp bleef de cockpitbemanning ongedeerd, maar verloren 28 inzittenden het leven. De inmiddels overleden oud-Texelaar Cor Kievits was als 2e boordwerktuigkundige één van de bemanningsleden.

Viruly overleed op 13 augustus 1986 aan een hersenbloeding.

Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken