LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De Chinook

Helikopters zijn regelmatig te zien in het Texelse luchtruim, dus dat is niet zo bijzonder. Er is echter één helikopter die onder andere door zijn karakteristieke geluid en uiterlijk toch wel tot de verbeelding spreekt... De Boeing CH-47 Chinook.

Van het toestel hebben we verschillende foto's in het archief, waarvan de oudste is gemaakt in 1996. Mike de Bruijn, de huidige havenmeester van het vliegveld, heeft deze fraaie foto gemaakt in 2011.

20230427 LOMT05928

Even wat details… De Chinook is een middelzware transporthelikopter en uitgerust met twee rotors (een tandemrotor) en is zeer geschikt voor het vervoeren van grondtroepen, materieel, wapens en proviand. Zo kunnen in de romp 57 volledig bepakte militairen worden vervoerd. Het toestel is voor het snel laden en lossen voorzien van een laadklep aan de achterzijde. Ook grotere vrachten, die onder de romp van de heli worden vastgehaakt, kunnen worden meegenomen tot een gewicht van bijna 13.000 kg.

In Nederland werden de eerste Chinooks tussen augustus 1995 en februari 1996 afgeleverd en dat waren deels gemoderniseerde toestellen van de Canadese strijdkrachten.

Momenteel zijn er 15 Chinooks ingedeeld bij 298 Squadron van het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. Nederland bezit nog vijf extra Chinooks die zijn ingedeeld bij 302 Squadron op Fort Hood in de Verenigde Staten voor opleidingen en trainingen met de luchtmobiele brigade.

De Chinooks waren pas eind 1995 voor het eerst in Nederland te zien, hoewel een toestel van de Royal Air Force (RAF) al in 1989 stond ingepland voor een demonstratie tijdens de vliegshow op ons vliegveld. Helaas ging dat toen niet door...

Door ongelukken in Engeland met twee van de heli's, die kort na elkaar plaatsvonden, was besloten alle toestellen gedurende het onderzoek aan de grond te houden.

Tijdens de vliegshow in 1992 gaf een Chinook van de RAF echter wel 'acte de présence’, en de in die tijd grootste helikopter op het westelijk halfrond verbaasde menig bezoeker door zijn uitstekende wendbaarheid.

De Chinook, door sommigen gekenmerkt als 'een beetje merkwaardig' toestel, maakt een enkele keer nog wel eens een landing op het vliegveld. De heli is echter met enige regelmaat te zien (en ook te horen) in het Texelse luchtruim bij onder andere oefeningen op de Vliehors.

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken