LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief : De Harrier

Wie in het verleden regelmatig de vliegshows Texel Airport heeft bezocht, zal zich ongetwijfeld een militair vliegtuig herinneren dat verticaal kon opstijgen... De Harrier.

Het toestel gaf op Texel acte de présence tijdens de vliegshows van 1986, 1995 en 2001. Echt mooi van uiterlijk was het vliegtuig niet, hoewel dat een kwestie van smaak is natuurlijk, maar bijzonder was het wel.
Het verticaal opstijgen van de Harrier gebeurde overigens met een enorme hoeveel lawaai (en stof) en de naam van het toestel was dan ook wel toepasselijk... Spreek het maar eens (op z’n Engels) uit zonder de 'r' op het eind... Dat lijkt wel wat op 'herrie', en dat produceerde het toestel dan ook!

De Harrier vloog voor het eerst in 1966 en was gemaakt door het Engelse Hawker Siddeley Aviation. Het bedrijf werd in 1977 onderdeel van British Aerospace die samen met McDonnell Douglas in Amerika  de Harrier verder ontwikkelde. Het toestel was een zogenaamd VTOL (Vertical Take-Off and Landing) vliegtuig en daarbij was uiteraard wel het nodige motorvermogen nodig, wat een nogal irritant voor de oren, hoog gierend geluid maakte!

De Harriers zijn onder andere in dienst geweest bij de Engelse Royal Air Force en Royal Navy en ook de Amerikaanse, Spaanse, Italiaanse, Indiase en Thaise luchtmacht maakten gebruik van het toestel; de Nederlandse Luchtmacht heeft overigens nooit met de Harriers gevlogen.
Een marine versie van het toestel, de Sea Harrier, werd in 1982 nog bekend door zijn deelname aan de Falklandoorlog; Voor de ‘jongeren’ onder ons… een oorlog tussen Engeland en Argentinië met als inzet de Falklandeilanden (door Argentinië Islas Malvinas genoemd) en het eiland Zuid-Georgia in de Zuidelijke Atlantische Oceaan.

Inmiddels vliegt er een ander modern toestel rond waarvan bepaalde uitvoeringen ook in staat zijn om verticaal op te stijgen... de Lockheed Martin F-35 Lightning II, de Joint Strike Fighter. De Nederlandse Luchtmacht vliegt sinds 2019 met de F-35 maar die heeft deze mogelijkheid niet.
De F-35 is, als je het vergelijkt met zijn voorganger de F-16, net als de Harrier behoorlijk luidruchtig. Dat de F-35’s inmiddels operationeel zijn, daar weten de meeste Texelaars alles van denk ik... Ze zijn bij oefeningen op de Vliehors vaak duidelijk hoorbaar aanwezig.

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken