LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Bunker De Vlijt: Met '3d audio-experience' terug naar 1945

Op 10 april 1945 loopt de 18-jarige Jetty Bakker samen met haar vader Abraham naar bunker De Vlijt, tegenover het vliegveld. Ze worden verwacht. Tientallen Georgische soldaten en ook aanvoerder Sjalva Loladze en regimentsleider Nicolai Melikia zijn aanwezig. Jetty is gevraagd om berichten van BBC Radio te vertalen. Er moet nieuws zijn uit Engeland. De reddingboot Joan Hodshon is immers de nacht ervoor uitgevaren om hulp te halen.

Het Luchtvaart-en Oorlogsmuseum Texel vertelt op een geheel nieuwe manier het ongelofelijke verhaal van de Georgische opstand op Texel, ook wel bekend als de Russenoorlog. In de ‘3d audio experience’ in bunker De Vlijt beleef je met Jetty haar ontmoeting met Sjalva Loladze, hoe ze de Engelse radioberichten vertaalt en hoe de spanning onder de soldaten oploopt als duidelijk wordt dat de opstand geen succes is. Zullen ze hun wapens nog een keer oppakken voor een laatste offensief of leggen ze zich neer bij de situatie en is het ieder voor zich?

De afloop is bekend. Jetty blikt terug op wat er werkelijk is voorgevallen en hoe ze het heeft beleefd. Waren deze dappere Georgiërs nu helden of kunnen we achteraf stellen dat het eigenbelang van Loladze en zijn mannen belangrijker was dan het welzijn van de Texelaars.

De 3d audio experience is een nieuwe manier van presenteren, waarbij iedere bezoeker met een koptelefoon op kan ronddwalen en ervaren wat zich in de ochtend van 10 april 1945 (mogelijk) heeft afgespeeld in bunker De Vlijt. Hiermee brengt het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel op een indringende manier het verhaal van de Georgische opstand opnieuw over het voetlicht.

Voor mensen die het verhaal niet kennen is het een bijzondere eerste ontmoeting. Voor iedereen die het wel kent, biedt de 3d audio experience verdieping en een andere kijk op de opstand. Want ook 75 jaar na dato  blijft het belangrijk uit te dragen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

 Logo Waddenfonds 72 dpi                

Dit project kwam tot stand met financiële steun van STIFT voor aankoop van bunker De Vlijt. Voor de experience was er steun van het Waddenfonds, Gemeente Texel, Provincie Noord-Holland, het Texelfonds, het vFonds, Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en de Rabobank. Het project is tevens gesponsord door TESO, De Krim en RAB Bouwcenter.

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken