LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: de PH-COR

Je hebt amateur-modelbouwers en je hebt amateur-vliegtuigbouwers. Cor Dijkman Dulkes was er een uit de laatste categorie. Het eerste door hem, samen met zijn broer, gebouwde toestel met de zelfbedachte registratie PH-COR, haalde in 1969 de voorpagina's van vele landelijke kranten! Het toestel hangt in ons museum en is rijk gedocumenteerd.

In de ochtend van 13 september 1969 wist een bevriende piloot, Jacob van Ham uit Assendelft, 'per ongeluk' met dit zelf gebouwde vliegtuigje op te stijgen vanaf het strand bij Wijk aan Zee.Na de start wilde Van Ham weer landen, maar op het strand – waar hij op dat moment boven vloog – bevonden zich veel badgasten. Een landing op die plek was uitgesloten en dus besloot hij om door te vliegen naar een vliegveld dat hij goed kende: Zestienhoven bij Rotterdam.

Nadat de verbaasde verkeersleiding van het vliegveld de piloot toestemming had gegeven om te landen, was het de beurt aan ambtenaren van de Rijksluchtvaartdienst (RLD) om dit 'bijzondere geval' eens nader te bekijken.

Het vliegtuigje, voorzien van een 2-cylinder 30 pk DAF 33 motortje, was uiteraard niet gecertificeerd om te vliegen en het had dus geen Bewijs van Luchtwaardigheid. Er werd illegaal mee gevlogen en het toestel werd daarom later door vrienden en familie al snel 'het illegaaltje' genoemd. De ambtenaren van de RLD kwamen tot de conclusie dat het toestel "technisch om te huilen" was en dus werd de PH-COR in beslag genomen en heeft daarna ook nooit meer gevlogen. Van een glimlachende kantonrechter, die er blijkbaar de humor wel van inzag, kreeg Cor Dijkman Dulkes uiteindelijk een boete van 100 gulden!

20220526 LOMT04665

Cor leerde na deze affaire zelf vliegen en bouwde een tweede toestel, die eveneens de registratie PH-COR kreeg. Dit vliegtuigje, wat wel aan alle regels voldeed, een Dijkhastar CWH vloog voor het eerst in 1976. Vervolgens bouwde hij de PH-KOR, die Dijkhastar III werd genoemd en in 1994 voor het eerst het luchtruim koos. Zijn laatste project was de Dijkhastar IV met de registratie PH-CDD, een eenmotorige vliegboot met duwpropeller, die in 2002 officieel werd geregistreerd.

Hij heeft er helaas niet erg lang van mogen genieten... Cor Dijkman Dulkes overleed op 14 november 2006 op 68-jarige leeftijd. Zijn nalatenschap is echter nog altijd zichtbaar... bij ons in het museum, waar 'het illegaaltje' wordt tentoongesteld. Deze arriveerde op 12 april 1989 op het vliegveld, uiteraard niet vliegend, maar op een oplegger.

(Zwart-wit foto) De PH-COR op Zestienhoven - Foto: Paul Kuster / AIRnieuws
(Kleurenfoto) De PH-COR in het museum - Foto: Jan Nieuwenhuis

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken