LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De blauwe tesselaar

Dat het vliegveld van Texel in 1937 werd geopend is bij de meeste, zeker bij de wat oudere Texelaars, wel bekend. Wellicht minder bekend is dat op 1 juli 1937 de eerste luchtlijn Schiphol-Texel door de KLM werd geopend met de vlucht van een Fokker F.VIIa die vanwege de kleur al gauw de naam "De Blauwe Tesselaar" kreeg... Niet te verwarren met het schapenras "De Blauwe Texelaar", want tja, ze lijken niet echt op elkaar...

Van de Fokker F.VIIa zijn veel foto’s gemaakt, waarop onder andere ook de eerste passagiers staan die vanaf Schiphol naar Texel vlogen: de familie Kerkmeer uit Haarlem. Zij gingen op bezoek bij de fam. J. (Wan) van Leeuwen die vlakbij het vliegveld woonde.
Het toestel waarmee ze vlogen was de PH-AEB die op 20 december 1927 in dienst kwam bij de KLM, en toen nog de registratie H-NAEB had. Op 28 februari 1929 werd deze  veranderd in PH-AEB. Op 10 mei 1940 werd de Fokker verwoest tijdens Duitse Luchtaanvallen op Schiphol.

De H-NAEB (PH-AEB) was opgebouwd uit onderdelen van andere toestellen ... De romp was afkomstig van de Fokker F.VIIa H-NADH, die weer was voorzien van de vleugel van de Fokker F.VIIa H-NABM die in juni 1925 bij een ongeval betrokken was geweest. Een eerdere Fokker F.III met eenzelfde registratie had in juli 1923 ook een ongeval gehad, waarbij de vleugel werd gebruikt voor de bouw van deze tweede H-NABM. Voor de H-NAEB (PH-AEB) was de vleugel dus eigenlijk al een 'derdehandsje'...

Behalve korte vluchten in Nederland, waaronder dus naar Texel, heeft een Fokker F.VII (de H-NACC) in 1924 ook een eerste vlucht naar Nederlands-Indië gemaakt. Vanaf de begin jaren ’30 werd dat ook de langste, regelmatig bevlogen luchtroute ter wereld. En leuk om te weten, en wat nu niet meer is voor te stellen… Tijdens deze vluchten was het soms zó koud dat de passagiers bontmantels en een warmwaterstoof kregen om warm te blijven!

Helaas staat er geen Fokker F-VIIa bij ons in het museum (deze past niet echt... met een vleugelspanwijdte van bijna 22 meter) maar mocht iemand een origineel exemplaar van het toestel van dichtbij willen bekijken, dan kan men terecht bij het Luchtvaartmuseum Aviodrome bij Lelystad Airport, of ietsje verder weg… in het Transportmuseum in Luzern, Zwitserland.

Bijschrift foto:  De eerste passagiers naar Texel, bij vertrek vanaf Schiphol

Bron foto: Dick C. Kerkmeer

Door: Jan Nieuwenhuis

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken