LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: De Texelse Piloot

Er zijn genoeg foto’s van personen die ‘iets’ met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben gehad én een link met Texel hebben… Zo hebben we in het archief verschillende foto’s van Antonius Johannes Daniëls, een naam die de meesten waarschijnlijk niets zal zeggen, maar die bekend stond als "de Texelse piloot"...

Daniëls was geen 'echte' Texelaar want hij werd in 1902 in Arnhem geboren, maar op 25 april 1925 trouwde hij op het eiland met de toen 19-jarige Maartje Zegel uit Oudeschild. Destijds was hij als korporaal vliegtuigmaker gelegerd op het Marinevliegkamp ”De Mok”.
Ook werd hij enkele malen uitgezonden naar het toenmalig Nederlands Oost-Indië voor een periode van vier jaar. In 1934 was hij met zijn vrouw en hun zoon Eef op het eiland Java gestationeerd als sergeant vliegtuigmaker met vliegbrevet. Het was voor hem een dramatisch jaar, omdat zijn vrouw in Soerabaja overleed op de nog jonge leeftijd van 28 jaar! Zijn zoon werd teruggebracht naar Texel en opgevoed door zijn opa en oma; Pieter en Antje Zegel.

Tijdens de mobilisatie in Nederland was Daniëls weer terug op “De Mok”, maar niet voor lang… De oorlogsdreiging werd steeds reëler en daarom besloot de marineleiding de vliegtuigen te verspreiden en zo kwam hij met een Fokker C-XIV.W bij Akersloot op het Alkmaardermeer terecht.
In de meidagen van 1940 heeft hij meerdere verkenningsvluchten uitgevoerd, maar op 14 mei werd besloten dat alle nog intact zijnde marinevliegtuigen naar Frankrijk zouden uitwijken. Van daaruit werden de toestellen op 22 mei naar Engeland overgevlogen, waar Daniëls bij het Nederlandse 321 Squadron terecht kwam (later opgegaan in 320 Squadron). Hij vloog achtereenvolgens met onder andere de Avro Anson en Hudson.

In Engeland trouwde Daniëls met Hilda Annie Clare Jackson en uit dat tweede huwelijk werd een dochter geboren. Kort na de bevrijding landde hij met een Piper Cub op een weiland bij Oudeschild om zijn schoonfamilie en zijn zoon te bezoeken… dat was destijds op Texel groot nieuws!
Helaas heeft hij niet lang van de bevrijding kunnen genieten, want op 30 augustus 1945 stortte hij met een vliegtuig neer bij Vaison la Romaine tijdens een hevige onweersbui boven het Rhônedal. Daniëls was de gezagvoerder van het toestel, de Douglas C-47 Dakota KJ974 van het No. 24 Squadron RAF Transport Command, en met hem kwamen alle veertien inzittenden om het leven.
Aanvankelijk werd hij op het Britse militaire kerkhof Mazargues bij Marseille begraven, maar in 1957 werd hij herbegraven op het Nederlandse Ereveld te Orry-la-Ville ten noorden van Parijs

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken