LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: H49

Uit het archief: H49

Iets meer dan 10 jaar geleden kreeg het LOMT uit handen van de Engelsman Dennis Feary een grote hoeveelheid documenten over wat zich op de Noordzee bij de Waddeneilanden heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog.

Bij het materiaal zaten onder andere Duitse 'Kriegstagebucher der 18. Minensuchflottille', 'Kriegstagebücher des U.- Jäger 116' en "Geheime!" documenten van de 'Befehlshaber der der Nordsee'.
Behalve deze Duitse documenten zat er ook veel Engels materiaal bij, waaronder een grote stapel ORB's ('Operations Record Books') waarin de activiteiten van verschillende Royal Air Force squadrons van dag tot dag staan beschreven.

Ook kregen we veel digitaal materiaal, waaronder verschillende foto’s, over de geschiedenis van de Britse onderzeeër HMS H49; Dennis Feary is de zoon van één van de opvarenden van de in de Noordzee, op circa 19 km van de Texelse kust gezonken Britse onderzeeër.
Feary was in de zomer van 2011 ook al eens in het museum geweest, samen met een groep oud-leerlingen van het Beaumont College in Old Windsor (Engeland). De oud-leerlingen ('old boys' zoals de officiële term luidt) van de in 1967 gesloten school, eren met herdenkingen andere oud-leerlingen die in de oorlog zijn omgekomen; De kapitein van de H49 was een 'old-boy' van Beaumont.

Nog even in het kort het verhaal van de HMS H49: Op 18 oktober 1940 werd de H49, een in 1919 gebouwde Engelse onderzeeër, door dieptebommen van de Duitse onderzeebootjagers UJ-116 en UJ-118 tot zinken gSicherung ebracht. Van de 27 opvarenden overleefde er slechts 1 de aanval, ‘Leading Stoker’ George William Oliver; Hij werd waarschijnlijk door de luchtdruk van lekkende luchtflessen uit de zwaar beschadigde onderzeeër geslingerd. Oliver werd opgepikt door de Duitsers en heeft tot het einde van de oorlog in krijgsgevangenschap doorgebracht. De toen 30-jarige onderofficier Ernest William Feary, de vader van Dennis, kwam om het leven samen met de rest van de bemanning.

De duikboot bevindt zich op zo'n 27 meter diepte en ligt daar nog steeds als zeemansgraf voor de omgekomen opvarenden. In augustus 1982 vonden de Texelse duikers Hans Eelman, Jac. Betsema en Flip Duinker de onderzeeër bij toeval… ze waren op zoek naar een scheepswrak uit de Gouden Eeuw!
In 1987 stapten enkele familieleden van de opvarenden van de H49, waaronder Dennis Feary, aan boord van de Texelse kotter TX38 voor een herdenking bij de gezonken duikboot. De ook aan boord aanwezige duikers bevestigden daarbij een krans aan de onderzeeër…

Bijschrift foto:  De H49, gefotografeerd in oktober 1936

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken