LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

UIT HET ARCHIEF: TWEE TRAGEDIES BINNEN ééN GEZIN….

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er vele bommen niet op de juiste plek terechtgekomen, zo ook op Texel. In februari 2022 heb ik hier al eerder  iets over geschreven.
Ook in het Marsdiep zijn er bommen beland die het doel hebben gemist. Er werden daar zeer regelmatig schepen aangevallen door onder andere Beaufighters en Blenheims van de Royal Air Force en behalve de ‘missers’ werd er ook wel eens een verkeerd doel geraakt; Zo ook op de zondagmiddag van 6 oktober 1940...

Blenheim piloot sergeant Terry Waples was die middag er op uitgestuurd om enkele eerder waargenomen schepen in de omgeving van Den Helder op te zoeken en indien mogelijk aan te vallen.
Bij aankomst zag de bemanning van de Blenheim echter geen schepen op zee, maar de waarnemer aan boord van het toestel identificeerde een schip in Den Helder, tenminste dat dacht hij...

Wat hij in werkelijkheid zag was de Dr. Wagemaker van TESO in de haven van Oudeschild en dat was voor één van de bemanningsleden op dat schip een catastrofale vergissing!
Het was die dag redelijk bewolkt en de bewolking hing laag, zodat de piloot zonder problemen een aanval kon inzetten vanuit de dekking van de wolken. De aanval verliep dan ook geheel volgens plan, want Waples kwam met zijn toestel recht voor het schip uit de wolken en kon zo vanaf geringe hoogte met vier bommen van 250 pond het schip bombarderen.
De bommen waren voorzien van een tijdvertraging om het mogelijk te maken ze van lage hoogte af te werpen, zodat het toestel niet door de bomexplosie zelf kon worden geraakt.

Tijdens de aanval werd de 60-jarige TESO dekknecht Tijs Boon (geb. 1880, Den Hoorn) het onschuldig slachtoffer. Hij was iets eerder aan boord aanwezig dan zijn collega's en werd op het voordek van de Dr. Wagemaker dodelijk getroffen.
Tijs was getrouwd met Antje Lemstra (geb. 1884, Den Helder) en het gezin werd op het eind van de oorlog nogmaals getroffen door oorlogsgeweld... Hun dochter Pieternella Charlotte (geb. 1925, Oudeschild) kwam op 6 april 1945 tijdens de Georgische Muiterij om het leven in Oudeschild en werd slechts 19 jaar oud…

Bijschrift foto: De getroffen Dr. Wagemaker in de haven van Oudeschild

Bron foto: Historische Vereniging Texel

Tekst: Jan Nieuwenhuis

THEMES IN OUR MUSEUM

AVIATION & WAR MUSEUM TEXEL

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

OPENING HOURS

We are open in 2024 from Monday, March 25th through Sunday, November 3rd, daily from 10 AM to 5 PM.

 • Tickets are available at the counter, reservation is not necessary
 • Adults € 8.00
 • Children from 6 to 12 years € 5.00
 • Discounts apply to groups, see below

DOG WITH YOU?

Unfortunately, dogs are not allowed inside the museum.
However, service dogs are permitted inside.

3D AUDIO TOUR BUNKER DE VLIJT

 • Every Wednesday to Saturday at 11:00 AM and 3:00 PM.
  On Sunday only at 3:00 PM.
 • For adults only, from 13 years old
 •  Duration maximum 1 hour including the walk there and back
 • Reservations are not possible, capacity is limited
 • Be present well in advance for an explanation

Together with a museum employee you walk to the bunker opposite the museum. In the bunker you will be taken into the conversations that were held there during the 2 most crucial days of the Georgian Uprising. Jetty Bakker also tells in a timeline her memories of the war on Texel and about her work for the Georgians. You will receive an explanatory handout in advance with a description of the dire circumstances in which the Georgian soldiers found themselves during those days. The 3D audio tour can be done in both Dutch, German and English.

GROUPS

Would you like to visit our museum with a group (from 12 people)? Then we appreciate it if you make a reservation via groepen@lomt.nl. You can also indicate whether you would like a guided tour.

Social media

Image

PLEASE CONTACT US

Invalid Input
Vul een e-mail adres in.
Invalid Input
Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken