Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Auf Texel

Tegenwoordig is het heel gewoon om op allerlei manieren reclame te maken over Texel via verschillende vormen van media. Maar ook in de Tweede Wereldoorlog werd er een bepaalde vorm van reclame gemaakt voor het eiland. Bijvoorbeeld door de publicatie van een soort van historische gids over Texel ten behoeve van de op het eiland gelegerde Duitse soldaten.

Van het opmerkelijke boekwerkje, met de titel “Auf Texel”, bevindt zich een origineel exemplaar in het museumarchief. In het boekje wordt de geschiedenis, de schoonheid en de charme van het eiland beschreven en wordt Texel door de Duitse auteur zelfs unsere Insel (ons eiland) genoemd.
Het is geschreven door Dr. Werner Doede die Gefreiter (de eerste rang boven die van soldaat) was in het Duitse leger. Hij was in het burgerleven een kunsthistoricus uit Düsseldorf en heeft verschillende door hem zelf gemaakte foto’s in het boekje laten opnemen.
In de Texelse Courant van 16 september 1942 wordt zelfs een recensie geplaatst waarin die foto’s worden geclassificeerd als 'juweeltjes'; Foto’s van militaire objecten en/of activiteiten staan er uiteraard niet in….
De in 1904 in Posen (toen onderdeel van Pruisen en nu het Poolse Poznań) geboren Doede wordt behoorlijk oud… hij is 95 jaar als hij op 16 juni 2000 in Kassel komt te overlijden. In de lijst met gebruikte literatuur voor het boekje “Auf Texel” komen we verder een paar bekende namen tegen… het Verkade album “Texel” van Dr Jac. P. Thijsse en “Texel het Vogeleiland” van J. Drijver, en in de dankbetuiging wordt Korvettenkapitän Prof. Karl Hermann Jacob-Friesen (foto) genoemd. Deze op 6 januari 1886 in de plaats Reudnitz (Leipzig) geboren Duitse militair was in het dagelijks leven een bekend Duits archeoloog.
Toen het boekje werd uitgegeven was hij de Inselkommandant op Texel en hij heeft in die functie zijn volledige medewerking verleend aan de totstandkoming ervan. In het burgerleven was Jacob-Friesen gewend om archeologisch onderzoek te doen en dat deed hij ook toen hij op het eiland gelegerd was. Daarbij heeft hij onder andere als eerste onderzoek gedaan naar de geschiedenis en het ontstaan van Den Burg. Na de oorlog wordt hij directeur van het Niedersächsischen Landesmuseums Hannover en hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologen in Duitsland. Hij overlijdt op 6 november 1960 in Göttingen op 74-jarige leeftijd...

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 8,00
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
  • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Dat mag hoor, mits aangelijnd.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
    Op zondag alleen om 15:00 uur.
  • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
  • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken