Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.
Aanstaande vrijdag 26 april is het museum gesloten in verband met het overlijden van onze vrijwilliger Bram van Dijk.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: Focke Wulff Weihe

In het museumarchief hebben we een aantal foto's van een bijzonder vliegtuig van Duitse makelij. Twee van die vliegtuigen bevonden zich vóór en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog op vliegveld "De Vlijt". Ze werden gebruikt als lesvliegtuig door de LVA ('Luchtvaartafdeeling'; de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht). Piloten van de LVA kregen op het Texelse vliegveld hun eindopleiding en zij vlogen dan onder andere met deze toestellen.

Deze "vreemde vogels", van het type Focke Wulf Fw 58 'Weihe' (Kiekendief), waren overigens nog maar kort in Nederland; De tweemotorige vliegtuigen, met de registraties 197, 198 en 199 waren op 31 mei 1939 vanuit Duitsland overgevlogen naar de vliegbasis Soesterberg… Een paar maanden later, in augustus 1939, werd besloten om nog twee extra toestellen te bestellen. Zo kwamen er in februari 1940 nog twee Weihe's bij, de 195 en 196. In november 1939 werden de 198 en 199 op het eiland gestationeerd, maar het toestel met de registratie 199 moest binnen 4 maanden het eiland alweer verlaten... per dekschuit!
Deze Weihe, gevlogen door kapitein-vlieger J.L. Zegers (commandant van de vliegschool op Texel), had op 2 maart 1940 een buiklanding gemaakt en was daarbij beschadigd. Het toestel werd gedemonteerd en naar Schiphol getransporteerd voor reparatie, waar het aan het begin van de oorlog nog stond. De Weihe ging verloren tijdens een bombardement op Schiphol in de meidagen van 1940. Ook de Weihe met registratie 198 moest in maart 1940 al worden afgeschreven nadat het was gecrasht op het wad.

Deze 'ongelukjes' hadden tot gevolg dat er geen Weihe's meer op Texel aanwezig waren en zodoende werd besloten om de in februari 1940 afgeleverde toestellen (de 195 en 196) naar Texel over te brengen. In april 1940 werd de 195 echter alweer vervangen door de 197. Zo stonden dus vlak vóór het begin van de oorlog de Weihe's met de registraties 196 en 197 op het vliegveld. Hierbij moet wel worden aangetekend dat door de toenemende oorlogsdreiging was besloten om alle vliegtuigen, waaronder ook deze Weihe's, te verplaatsen naar locaties buiten het vliegveldterrein.

Voor de Weihe's heeft dat niet mogen baten; beide toestellen zijn in brand geschoten op een weiland tegenover hoeve Nieuw-Breda, op de hoek Postweg – Slufterweg. Van de toestellen is welgeteld één onderdeel overgebleven: een landingslicht… wat is te bezichtigen bij ons in het museum!

Foto 1: Collectie Jan G. H. Hermsen
Bijschrift: Eén van de Weihe’s op vliegveld “De Vlijt” Foto 2: Collectie Fam. J. A. Ten Broek / LOMT
Bijschrift: Vernielde Weihe 196 tegenover hoeve Nieuw-Breda

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

  • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
  • Volwassenen € 8,00
  • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
  • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

  • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
    Op zondag alleen om 15:00 uur.
  • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
  • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
  • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
  • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken