Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Uit het archief: H49

Uit het archief: H49

Iets meer dan 10 jaar geleden kreeg het LOMT uit handen van de Engelsman Dennis Feary een grote hoeveelheid documenten over wat zich op de Noordzee bij de Waddeneilanden heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog.

Bij het materiaal zaten onder andere Duitse 'Kriegstagebucher der 18. Minensuchflottille', 'Kriegstagebücher des U.- Jäger 116' en "Geheime!" documenten van de 'Befehlshaber der der Nordsee'.
Behalve deze Duitse documenten zat er ook veel Engels materiaal bij, waaronder een grote stapel ORB's ('Operations Record Books') waarin de activiteiten van verschillende Royal Air Force squadrons van dag tot dag staan beschreven.

Ook kregen we veel digitaal materiaal, waaronder verschillende foto’s, over de geschiedenis van de Britse onderzeeër HMS H49; Dennis Feary is de zoon van één van de opvarenden van de in de Noordzee, op circa 19 km van de Texelse kust gezonken Britse onderzeeër.
Feary was in de zomer van 2011 ook al eens in het museum geweest, samen met een groep oud-leerlingen van het Beaumont College in Old Windsor (Engeland). De oud-leerlingen ('old boys' zoals de officiële term luidt) van de in 1967 gesloten school, eren met herdenkingen andere oud-leerlingen die in de oorlog zijn omgekomen; De kapitein van de H49 was een 'old-boy' van Beaumont.

Nog even in het kort het verhaal van de HMS H49: Op 18 oktober 1940 werd de H49, een in 1919 gebouwde Engelse onderzeeër, door dieptebommen van de Duitse onderzeebootjagers UJ-116 en UJ-118 tot zinken gSicherung ebracht. Van de 27 opvarenden overleefde er slechts 1 de aanval, ‘Leading Stoker’ George William Oliver; Hij werd waarschijnlijk door de luchtdruk van lekkende luchtflessen uit de zwaar beschadigde onderzeeër geslingerd. Oliver werd opgepikt door de Duitsers en heeft tot het einde van de oorlog in krijgsgevangenschap doorgebracht. De toen 30-jarige onderofficier Ernest William Feary, de vader van Dennis, kwam om het leven samen met de rest van de bemanning.

De duikboot bevindt zich op zo'n 27 meter diepte en ligt daar nog steeds als zeemansgraf voor de omgekomen opvarenden. In augustus 1982 vonden de Texelse duikers Hans Eelman, Jac. Betsema en Flip Duinker de onderzeeër bij toeval… ze waren op zoek naar een scheepswrak uit de Gouden Eeuw!
In 1987 stapten enkele familieleden van de opvarenden van de H49, waaronder Dennis Feary, aan boord van de Texelse kotter TX38 voor een herdenking bij de gezonken duikboot. De ook aan boord aanwezige duikers bevestigden daarbij een krans aan de onderzeeër…

Bijschrift foto:  De H49, gefotografeerd in oktober 1936

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken