Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

UIT HET ARCHIEF: DRONE

Drones zijn tegenwoordig een bekend verschijnsel in het luchtruim, waarbij we snel zullen denken aan een privé drone die met een hoog-resolutie camera prachtige beelden kan maken. Vaak worden drones gebruikt voor de hobby maar ze worden, zoals ongetwijfeld bekend is, ook voor professionele of militaire doeleinden ingezet.

Het museum bezit ook een tweetal radiografische bestuurbare drones, maar die zijn van een totaal ander ‘kaliber’ dan de drones die tegenwoordig voor de hobby worden gebruikt, al was het maar vanwege het beoogde doel, de grootte en het gewicht! Eén van de drones, met een donkerrode kleur, is boven de ingang van het museum te zien en een tweede hangt in de grote hal van het museum.

Beide drones werden door Schreiner Air Target Services beheerd en onderhouden en zijn afkomstig van de Koninklijke Landmacht. Ze werden gebruikt als doelsleepvliegtuigjes voor het korps Luchtdoelartillerie en waren de opvolger van onder andere Spitfires (en daarna Harvards), die in de midden jaren '50 van de vorige eeuw op het vliegveld waren gestationeerd. De Spitfires sleepten een lange kabel waaraan een doelzak, een zogenaamde 'manche', van zo'n 5 meter lang was bevestigd.

Met luchtdoelartillerie, wat stond opgesteld in de duinen ten zuiden van Den Helder (Groote Keeten, Botgat, Falga en Kijkduin), werd voor trainingsdoeleinden op die doelzakken geschoten. Uiteraard was het de bedoeling om de doelzak te raken en niet de Spitfire, die om die reden dan ook feloranje was gespoten zodat het toestel goed zou opvallen!

Omdat de Spitfires niet meer in een al te beste staat verkeerden en vanwege mankementen dan niet konden vliegen, en er met enige regelmaat ongelukken gebeurden, werden deze uiteindelijk vervangen door Harvards die nog tot 1964 in gebruik zijn geweest. Daarna kwamen de drones in beeld die vanaf een mobiele lanceerinstallatie als een soort van katapult de lucht in werden geschoten. Uiteindelijk kwam ook aan dat tijdperk een eind en op 24 oktober 2000 werd met “vriendelijk militair vertoon” de Northrop Radio-Controlled Drone KD2R-5 (Nr. KL072) door Luitenant-kolonel D. Fiege van het Luchtdoelartillerieschietkamp officieel overgedragen aan het museum (zie foto). Vooral museumvrijwilliger Sieb Zijlstra, rechts op de foto, had zich ingespannen om de drone naar Texel te krijgen...

Tekst: Jan Nieuwenhuis

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken