Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Collectie: Link Trainer

Het LOMT is sinds kort de trotse eigenaar van een Link Trainer. Dit is een eerste generatie van flight simulators die zijn ontwikkeld in de jaren dertig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten.
Het museum heeft de trainer gekregen van de KFA (KLM Flight Academy), voortgekomen uit de Rijksluchtvaartschool (RLS).

In de late 20-er jaren leerde E.A.Link vliegen, terwijl hij werkzaam was in de orgel- en pianofabriek van zijn vader. Het was de tijd van een
diepe economische depressie, waardoor vlieglessen steeds duurder werden.
Link dacht minder dure vlieglessen nodig te hebben als hij een deel van zijn training op een simulator kon doen. Hij besloot een trainer te bouwen, en daar hij ervaring had in het bouwen van
orgels gebruikte hij in zijn ontwerp orgelbouwtechnieken.
Deze eerste simulators waren geschikt voor het vliegen op zicht overdag. Latere modellen waren echt ontworpen om het blindvliegen te leren; dus vliegen alleen op instrumenten.

Beweging van de Link Trainer wordt veroorzaakt door met vacuüm bewogen balgen met luchtkleppen die gestuurd worden door het stuurwiel en het voetenstuur. De instructeur zit aan een
bureau en geeft via een radioverbinding opdrachten aan de leerling. Die moet, alleen vertrouwend op zijn instrumenten, in staat zijn tot een veilige vluchtuitvoering.

Onze Link Trainer is een ANT-18/D2 (Army-Navy trainer model 18). Van dit type trainer zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 10.000 gebouwd. Ongeveer een half miljoen piloten hebben toen een deel van hun opleiding op zo’n trainer gekregen. Ook KLM piloten kregen kort na de oorlog les in deze trainers en moesten daarna ook met een zekere regelmaat laten zien dat ze het instrumentvliegen niet verleerd waren.

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken