Image

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

LUCHTVAART- &
OORLOGSMUSEUM TEXEL

Bunker De Vlijt: Met '3d audio-experience' terug naar 1945

Op 10 april 1945 loopt de 18-jarige Jetty Bakker samen met haar vader Abraham naar bunker De Vlijt, tegenover het vliegveld. Ze worden verwacht. Tientallen Georgische soldaten en ook aanvoerder Sjalva Loladze en regimentsleider Nicolai Melikia zijn aanwezig. Jetty is gevraagd om berichten van BBC Radio te vertalen. Er moet nieuws zijn uit Engeland. De reddingboot Joan Hodshon is immers de nacht ervoor uitgevaren om hulp te halen.

Het Luchtvaart-en Oorlogsmuseum Texel vertelt op een geheel nieuwe manier het ongelofelijke verhaal van de Georgische opstand op Texel, ook wel bekend als de Russenoorlog. In de ‘3d audio experience’ in bunker De Vlijt beleef je met Jetty haar ontmoeting met Sjalva Loladze, hoe ze de Engelse radioberichten vertaalt en hoe de spanning onder de soldaten oploopt als duidelijk wordt dat de opstand geen succes is. Zullen ze hun wapens nog een keer oppakken voor een laatste offensief of leggen ze zich neer bij de situatie en is het ieder voor zich?

De afloop is bekend. Jetty blikt terug op wat er werkelijk is voorgevallen en hoe ze het heeft beleefd. Waren deze dappere Georgiërs nu helden of kunnen we achteraf stellen dat het eigenbelang van Loladze en zijn mannen belangrijker was dan het welzijn van de Texelaars.

De 3d audio experience is een nieuwe manier van presenteren, waarbij iedere bezoeker met een koptelefoon op kan ronddwalen en ervaren wat zich in de ochtend van 10 april 1945 (mogelijk) heeft afgespeeld in bunker De Vlijt. Hiermee brengt het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel op een indringende manier het verhaal van de Georgische opstand opnieuw over het voetlicht.

Voor mensen die het verhaal niet kennen is het een bijzondere eerste ontmoeting. Voor iedereen die het wel kent, biedt de 3d audio experience verdieping en een andere kijk op de opstand. Want ook 75 jaar na dato  blijft het belangrijk uit te dragen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

 Logo Waddenfonds 72 dpi                

Dit project kwam tot stand met financiële steun van STIFT voor aankoop van bunker De Vlijt. Voor de experience was er steun van het Waddenfonds, Gemeente Texel, Provincie Noord-Holland, het Texelfonds, het vFonds, Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en de Rabobank. Het project is tevens gesponsord door TESO, De Krim en RAB Bouwcenter.

Thema's in ons museum

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp (Texel)
Tel: 0222-311689

Openingstijden

Wij zijn in 2024 geopend van maandag 25 maart t/m zondag 3 november, dagelijks van 10 tot 17 uur.

 • Tickets zijn aan de balie verkrijgbaar, reserveren is niet nodig
 • Volwassenen € 8,00
 • Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 5,00
 • Voor groepen gelden kortingen, zie hieronder

HOND MEE?

Helaas, honden mogen niet mee het museum in.
Hulphonden mogen wel mee naar binnen.

3D AUDIOTOUR BUNKER DE VLIJT

 • Iedere woensdag t/m zaterdag om 11:00 uur en om 15:00 uur.
  Op zondag alleen om 15:00 uur.
 • Uitsluitend voor volwassenen, vanaf 13 jaar
 • Tijdsduur maximaal een uur inclusief de wandeling heen en terug
 • Reserveren is niet mogelijk, de capaciteit is beperkt
 • Wees ruim van tevoren aanwezig voor uitleg

Samen met een medewerker van het museum wandelt u naar de bunker tegenover het museum. In de bunker wordt u meegenomen in de gesprekken welke daar gedurende de 2 meest cruciale dagen van de Georgische Opstand werden gevoerd. Verder vertelt Jetty Bakker in een tijdlijn haar herinneringen aan de oorlog op Texel en over haar werkzaamheden voor de Georgiërs. Vooraf ontvangt u een toelichtende hand-out met een beschrijving van de penibele omstandigheden waarin de Georgische soldaten zich gedurende die dagen bevonden. De 3D audiotour kan zowel in het Nederlands, Duits als in het Engels worden gedaan.

GROEPEN

Wilt u met een groep (vanaf 12 personen) ons museum bezoeken? Dan stellen wij het op prijs als u reserveert via groepen@lomt.nl. Daarbij kunt u ook aangeven of u een rondleiding wenst.

Social media

Image

Neem contact met ons op

Invalid Input
ANBI
Image

Meer informatie

ANBI
Copyright LOMT.nl - Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte Zaken